Wpis z mikrobloga

#bmw #motoryzacja #samochody
Z dnia na dzień okazało się że znajomy z którym dobrze żyje będzie sprzedawał swoje BMW E93 330d cabrio 2008. Auto jest w full opcji z jasnymi skórami, xenony, zadbane, przebieg 113k.
W życiu nie miałem bmw ani auta za tą cenę (okolice 50k). Mogę ją mieć na parę dni by się upewnić. I ani jej nie potrzebuje, ani jak wspomniałem nie jestem fanem BMW ale jak dla mnie jest to piękne auto w pieknym stanie i na mój chłopski rozum prędzej na nim zarobię niż stracę, ALE...
Jak z kosztami tego auta? Serwisowanie plus jakieś wymiany? Nie chciałbym dziadowac na takim aucie, z drugiej bezsens pchać forsę jeśli biorę je z myślą na rok dwa( na ten moment), a kolejne co przychodzi do głowy to nie wszystko co warto, się opłaca.
Znajomy mówił że nie jest drogo, że niezawodnie, tyle że jego zarobki miesięczne są kilka razy większe od moich więc perspektywy się różnią. Na co dzień bym jeździł zwykłym samochodem który mam, a BMW poszłoby w garaż.
Co sądzą mirki?

Za tą cenę na otomoto można dostać co najwyżej przebieg 270k. Są też trochę tańsze, ale ogólnie na ten moment jest ich 5.
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Padoks: mozesz kupic, ale po co? No ja Ci moge napisac, ze bym nie nabyl xd Zaden to klasyk i na dodatek z silnikiem diesla, wiec nawet "inwestycyjny" zakup jest mocno naciagany i czy bedzie stalo czy bedzie uzywane, to i tak bedziesz musial pchac w ten samochod pieniadze.
  • Odpowiedz
@Padoks: Koszty utrzymania nie powinny przekraczać 10 letniego auta klasy średniej, no chyba że rozpierdzieli się coś z infrastruktury krytycznej (dach, silnik).
Co do ceny, to czy się utrzyma, czy straci to nie wiem, bo za tę cenę można już kupić e93 ale jeżeli sztuka igła tak jak mówisz, to już powinna zacząć ciekawić kolekcjonerów.
  • Odpowiedz
@Padoks: moim zdaniem, jak ma to byc auto do trzymania pod kocem lub jezdzenia raz w miesiacu, to jest to lekko mowiac - niezbyt sensowny zakup. Jak Ci sie podoba i bedziesz tym bzikal codziennie, to dlaczego nie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@disinherited rozumiem że każdy ma swoje zdanie i gust, ale twój ton wypowiedzi świadczy że niewiele wiesz o świecie, o ludziach, o motoryzacji i według tej szczątkowej wiedzy dzielisz się z nami swoimi bzdurami. Też wiem niewiele jednak nie kłamie że jest inaczej.
  • Odpowiedz
@Padoks: Właśnie coś mi nie podchodziło e46 z 2008 - wydawało mi się, że to do 2006 robili :D
Jeśli E93 to raczej jeszcze daleko, żeby zainteresowało kolekcjonerów. Jeżeli chcesz zarobić i szybko sprzedać, to raczej w to nie idź.
Jeżeli chcesz się pobawić i później na spokojnie sprzedawać to na pewno jest to fajna zabawka, twardy dach na plus :)
  • Odpowiedz
@Retoryk to jest jedna sprawa xD
@Padoks dowiedz się co to za 3 litry, czy to przedliftowe M na żeliwnym bloku czy już poliftowe N, w którym co 150k km trzeba panewki wymieniać żeby nie obróciło. Nie licz też że pójdzie w górę na wartości, za ten rok dwa dostaniesz maksymalnie tyle ile dajesz za niego teraz skoro jest poniżej ceny rynkowej, z bmw w górę aktualnie idą e36 i
  • Odpowiedz
@Padoks: Jeżdżę od lat BMW i tylko BMW. Wiem jak trudno kupić świeże BMW w przyzwoitym stanie, a takie 15+ letnie to ja na starcie bym odpuścił z prostej przyczyny - studnia bez dna i to nawet z 3 litrowym dieslem. Jeśli masz zamiar używać tego samochodu - odpuść. Jak chcesz wstawić pod koc, to wstaw i wyjedź za 20 lat. Aha no i co do ceny - proszę Cię
  • Odpowiedz
Znajomy mówił że nie jest drogo, że niezawodnie, tyle że jego zarobki miesięczne są kilka razy większe od moich więc perspektywy się różnią. Na co dzień bym jeździł zwykłym samochodem który mam, a BMW poszłoby w garaż.

Co sądzą mirki?

@Padoks: Uważam przede wszystkim, że to twoje pieniądze i nie powinieneś pytać się na wykopie jakichś obcych ludzi w internecie co z nimi zrobisz ( ͡~ ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
@Padoks: Każde bmw jest droższe w eksploatacji od jakiegoś fiata czy dacii. Podaj 7 ostatnich cyferek nr vin to będzie o czym rozmawiać. Cena bardzo zależy od wyposażenia, nawet rożne systemy audio potrafią zrobić różnicę w cenie. 2008 więc raczej jest system ccc, dość "zacofany". Cały dach kompletny kosztuje na allegro 3k, więc nie ma tragedii. Zawieszenie msport plus runflaty to pomyłka na polskich drogach. Zawsze trzeba się liczyć z
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Cztero0404 nigdzie nie powiedziałem że to mądry zakup( ͡º ͜ʖ͡º)
A tak na poważnie widzę że opinie są w najlepszym wypadku neutralne w komentarzach. Uwierz mi że w przypadku tego auta nie musi mi nic sprzedawać bo jak ja go nie kupię to znalezienie kupca to formalność.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@FilipWWL Vinu nie mam ale to nie będzie problem. Widzę że trochę obszerniejsze opisujesz temat, jedyne co mam to zdjęcie samochodu od boku ale niezbyt wiele to wniesie chyba do rozmowy. Tak czy inaczej zwrócę uwage na "N", tak samo na dach. Nie będę kłamał że entuzjazm trochę opadł mimo wszystko po reszcie komentarzy
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Cztero0404 xD ale co ja mam ci więcej napisać niż jest w poście gdzie są informacje kluczowe?
Auto igła, 113k przebiegu, gościa znam dwa-trzy lata i mamy dobry kontakt, ogarnia o wiele więcej hajsu ode mnie co za tym idzie ma bogatszych znajomych co dla nich 50k jest innym wydatkiem niż dla mnie, za tą cenę można kupić ale przebieg 270 k. Ale nie, auto na bank jak jest chwalone to
  • Odpowiedz
@Padoks: Mam e92 330d 231KM zrobione na 301koni już pięć lat. Zrobiłem 100 tysięcy km. Jak kupowałem miała 138k. Jak coś się zepsuje to jest dość drogo. Z większych kwot jakie u mnie wyszły to
- padnięte turbo przy przebiegu 190 tysięcy, puściło olej w dolot. Nowe turbo oryginał, czyszczenie, nowy kolektor, czyszczenie dpf 6700 złotych
- Tarcze, klocki okolice 3 tysięcy złotych
- serwis olejowy z filtrami to okolice 900 -1200 złotych
- wymiana oleju w skrzyni automatycznej 1400
Ostatnio robiłem całe zawieszenie tył (bez amortyzatora i sprężyn) ponieważ zardzewiało i słabo już pracowało plus belka tył oraz amortyzatory przód wyszło
  • Odpowiedz
  • 1
@Padoks jeśli to M57 z rozrządem z przodu to bierz śmiało. Jak N57 to jeśli nie masz w kieszeni zapasowych 30k na generalkę to bym się nie pakował ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz