Wpis z mikrobloga

Może są tutaj majsterkowicze, którzy będą w stanie doradzić.
Planuję zrobić samodzielnie łóżko skrzyniowe z podnoszonym stelażem na siłownikach pneumatycznych. Wymiary ciut poniżej 160x200. Sama skrzynia zostanie wsunięta we wnękę gdzie ściany mają w świetle ok. 160cm. Skrzynia z płyty meblowej 18mm z elementów docinanych na zamówienie. Czy 18mm wystarczy na bokach jeśli chodzi o montaż siłowników? Nie chciałbym, żeby mi nagle przy którymś podnoszeniu łączenie wyłupało się z płyty. Do montażu chcę zastosować mufki (tego typu https://allegro.pl/oferta/tuleja-wkrecana-do-drewna-m8x24mm-z-gwintem-x100-13390680615), bo tak widziałem w wielu gotowych sklepowych łóżkach. W grę wchodzi zastosowanie podwójnej płyty na każdym boku (która gęsto będzie skręcona wkrętami do drewna) i dłuższej mufki, która przejdzie przez pierwszą płytę i zakotwi się, np. do połowy, w drugiej. W grę wchodzi tylko korzystanie z płyty 18mm. Innych płyt nie ma w ofercie tam gdzie chcę zamawiać. Czy mój plan się trzyma kupy?
#diy #stolarz #drewno #meble #meblenawymiar #zrobtosam
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@limak123456 Oczywiście, że kupuję gotowe siłowniki. Facet w sklepie powiedział, że wkręty są pewniakiem w przypadku drewna czy OSB, ale do płyty meblowej to on by nie ryzykował i powiedział, że może dorzucić gratis takie mufki do tych siłowników, a właściwie całego zestawu stelaż+siłowniki. Zastanawiam się tylko czy płyta 18mm to nie za cienko i czy nie dać podwójnie - ze względu na sztywność i ze względu na łączenie płyta-siłownik
  • Odpowiedz
  • 0
Chyba sam sobie już odpowiedziałem jak to wykonać. To czy zastosuje 1 czy 2 płyty to już chyba kwestia finansowa będzie, ale najważniejsze rozwiązanie to będą nakrętki pazurkowe, które od strony zewnętrznej umieszczę w bocznej płycie a od środka śruba montażowa, czyli ostatecznie to co zaproponowałeś @Wychwalany
  • Odpowiedz
  • 1
@Wychwalany znalazłem firmę która w cenie stelaża może go zwęzić do dowolnego wymiaru. Podam im wewnętrzny wymiar skrzyni na gotowo i będą wiedzieli jaki powinien być stelaż szeroki
  • Odpowiedz
@mcichy10 ja robię łóżka z drewna i trochę obawiam się o tą twoją jedną płytę. Jak koniecznie chcesz uciąć koszty a mieć solidnie to zrób tak. Do tej jednej płyty na boku zamów sobie pasek z 10cm który przykręcisz od góry co da imitację podwójnej płyty ale też usztywni konstrukcję. Pasek 5cm który przykręcisz od dołu na którym sobie możesz oprzeć dno łóżka. A w miejscu gdzie masz dać stelaż zamów
  • Odpowiedz
  • 0
@MOSKITek Gdybym jednak, wstępnie teoretycznie, zastosował mimo wszystko podwójne płyty boczne, to co sądzisz o zastosowaniu takich nakrętek pazurkowych (sprezdawca stależu mi polecił to rozwiązanie) w taki sposób że łeb byłby od zewnętrznej strony wewnętrznej płyty a trzon wetknięty w otwór przelotowy w wewnętrznej płycie? Pytam, bo wolę rozważyć różne warianty. Podwójna płyta na całej długości na pewno usztywni mi skrzynię.
mcichy10 - @MOSKITek Gdybym jednak, wstępnie teoretycznie, zastosował mimo wszystko p...

źródło: NAKRETKA-WBIJANA-NAKRETKI-PAZURKOWE-DO-DREWNA-M4

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@MOSKITek:

Łatwiej położyć stelaż na skręconą skrzynie wejść do wyra i przykręcić

Własnie wiem :D też o tym myślałem.
Dzięki w każdym razie za radę. Pomyślę co będzie dla mnie przystępniejsze. Dobrze mieć kilka opcji, żeby nad nimi pomedytować.
Co do kantówek - myślisz, że koniecznie muszę od stolarza brać? Nie wystarczy zakupić w obi, castoramie czy innym tego typu sklepie gotowych heblowanych? Wiem, że bywają krzywe, i to częściej
  • Odpowiedz
@mcichy10 nie wiem czy kupisz gdzieś idealnie deskę czy kantówę 18mm. Ja mogę Ci takie dwie wysłać paczkomatem za darmo bo takimi odpadami to ja palę w piecu :)
  • Odpowiedz