Aktywne Wpisy

Co sądzicie o tym filmie?
Mam k---a mieszane uczucia, do 3/4 gdzieś jest naprawdę dobry, dobrze zagrany, z ciekawą fabułą, ale ta końcówka wygląda jakby gość co wyreżyserował właśnie to 3/4 filmu, umarł i na dokończenie zatrudnili jakiegoś amatora za najniższą krajową
Rozumiem przesłanie itp, ale można było to pokazać lepiej
#film #filmnawieczor #filmy
Mam k---a mieszane uczucia, do 3/4 gdzieś jest naprawdę dobry, dobrze zagrany, z ciekawą fabułą, ale ta końcówka wygląda jakby gość co wyreżyserował właśnie to 3/4 filmu, umarł i na dokończenie zatrudnili jakiegoś amatora za najniższą krajową
Rozumiem przesłanie itp, ale można było to pokazać lepiej
#film #filmnawieczor #filmy

źródło: 1000002629
Pobierz
monter_wolter +292

źródło: GsXYsWJXgAAPMah
Pobierz
1. Jak bardzo sprzęt ODU (ZTE MC889 5G) pracujący w trybie mostu determinuje maksymalny, ale jednak racjonalny, uzasadniony wybór sprzętu IDU? Inaczej mówiąc, czy ZTE MC889 5G nie będzie limitować najwydajniejszego sprzętu IDU?
2. Czy przesiadka ze ZTE T5400 Wi-Fi 6 IDU np. na ASUS ROG Rapture GT-BE98 Wi-Fi 7, coś realnie przyspieszy?
3. Czy Wi-Fi 7 pomaga w czymkolwiek, jeżeli chodzi o parametry połączenia, gdy po drugiej stronie są jedynie urządzenia zgodne z maksymalnie Wi-Fi 6, a duża część musi pracować na Wi Fi 2,4 GHz. Co ciekawe jestem takim psychofanem kabla, że Wi-Fi korzystam jedynie na telefonie i TV.
Wcześniej wspomniałem o Asusie, choć na oku mam Banana Pi BPI-R4 + Banana Pi BPI-R4 WiFi 7. Zupełnie nie wiem, czy potrzebuje Wi-Fi 7, tak mocny procesor, tyle RAM. Nie chodzi też o dodatkowe możliwości, które daje OpenWrt, zupełnie ich nie znam – chodź, wiem, że za x lat mogę żałować, że nie mam OpenWrt, gdy dowiem się o jakieś funkcji. Obecnie sobie wymyśliłem, że część zadań przeniosę na HomeLab, być może kiedyś dowiem się, że lepiej będzie je robić po stronie routera wiec OpenWrt, może się przydać. To, co mnie najbardziej przekonuje w OpenWrt to lekkość Linuksa. Ożywił starego laptopa, płytki SoC pod Linuksem wykonują wiele zadań bez zająknięcia i wieloletnią stabilnością. Jestem ciekaw, jak ożywa router, pod lekkim oprogramowaniem.
W jakich warunkach musi pracować aktualnie router:
- serwer multimediów plex z 10 użytkownikami (zdalny dostęp) gdzie jednocześnie obciąża go maksymalnie 4-5 urządzeń
- seedbox z ok. 1000 pozycji – także spora ilość drobnych pakietów bombardujących router/łącze
- rozwijający się HomeLab (blokowanie reklam, hosting zdjęć, menadżer haseł i wiele innych wraz z nabywaniem wiedzy)
- smart dom -> większość komunikacji odbywa się przez protokół zigbee ale w świat idzie po przez router wiec to kolejne obiążenie
- wszystkie uprzędzenia które transferują miedzy sobą dane (komputery<-> serwery) są wyposażone w gniazdka 2,5GbE chodź tu ograniczeniem jest switch 1GbE
- Internet mobilny 5G dla domu, Orange w zasięgu pasma C w częstotliwości 3600 MHz czyli okolice 1200Mb/s pobierania, i 120Mb/s wysyłania.
Przez chwile pomyślałem że nie ma co dopłacać i biorę TP-Link Archer BE230, przeczytałem o braku OpenWrt (którego nie wiem czy do czego potrzebuje) wiec moja uwaga skierowała się do Xiaomi Mi Router BE7000. Tu dowiedziałem się że nie jest to pełnoprawne Wi-Fi 7 bo brakuje 6000MHz (Wi-Fi z którego nie korzystam, ani nie mam sprzętów zgodnych z Wi-Fi 7) by stanęło ostatecznie na tym Banana Pi BPI-R4. A może powinienem zostać na ZTE 5400 skoro nie znalazłem w nim niczego co mi brakuje? (no może po za zmiana DNS).
Zależy mi wpierw na stabilności i wydajności, responsywności działania w warunkach przedstawionych wyżej. Jakie są wasze doświadczenia? czy router musi mieć 4 rdzenie 4GB RAM gdy ludzie wciąż z zadowoleniem funkcjonują na Linksys WRT54G ? Skoro ten router tak się przebił do środowiska IT, to jaki jest teraz dobry świadomy wybór informatyków wśród nowości? Mokry sen wśród routerów to?
#homelab #selfhosted #servermasterrace #linux #siecikomputerowe #technologia #dostawcainternetu #internet #informatyka #technologia #internetmobilny #siecikomputerowe #lte #5g #sieci #router
A wydali w końcu ten moduł? Bo pamiętam, że ten moduł był w planach i nic się z tego nie rodziło. Ludzie kupowali Banana Pi BPI-R4 i zostawali bez wifi.
WIFI7 czy WIFI6e potrzebują dość sporo mocy. Powinna być akceleracja, ale zasadniczo ta moc się przydaje. Certyfikacja wymaga określonych specyfikacji. Firmy też pakują hasie szkło i byle co do tych routerów,
Jak chcesz OpenWRT, to bierz jakiś ze wspieranych modeli (Xiaomi lub Asus TUF). W sumie o OpenWRT jednego nie napisałem, wsparcie najczęściej jest dłuższe niż te producenta.
Osobiście mam TUF Gaming AX6000, bo ma dwa