Wpis z mikrobloga

@Don_Kamizi w sensie jeździsz samochodem z workiem śmieci do odległego kontenera? Po co? Nie możesz wyrzucić normalnie u siebie? W bloku mieszkasz czy w domku?
  • Odpowiedz
To prawda, że w Anglii wrzuca się wszystko do jednego wora czy jakoś tak?

@Don_Kamizi: ja mam 3 smietniki, jeden na odpady mieszane, jeden na to co mozna przetworzyc np. kartony, szklo, i jeden smietnik na odpady ogrodowe.
  • Odpowiedz
To prawda, że w Anglii wrzuca się wszystko do jednego wora czy jakoś tak?

@Don_Kamizi: w Anglii to nie wiem, ale w Irlandii już lata temu był taki system, że dzieliło się śmieci na zdatne do recyklingu i niezdatne. W jedynym tygodniu odbierali jedne, a w drugim drugie. Kupowało się specjalne worki, a wywóz był w cenie worka.
  • Odpowiedz
Ja wyrzucam wszystko zmiksowane do sąsiednich bloków.

@Don_Kamizi: I słusznie. Ludzie nie mają pojęcia, że w nowoczesnych śmieciarkach są kamery monitoringu i każdy worek może zostać zidentyfikowany i powiązany z adresem.
A w UK się segreguje na wiele "śmietników" w zależności od gminy 3 to minimum ale nawet i 8 XD.
Ale konserwatyści chcieli to zlikwidować i powrócić do jednego śmietnika. Świetna wiadomość co
  • Odpowiedz
@mielonkazdzika: i tak powinno być, ja też segregowałem do tej pory na szkło z metalem, papier, jedzenie i osobno, które nie pasowaly do tych wcześniejszych. Były 4. Teraz zrobili 10 pojemników. To jest przegięcie.
  • Odpowiedz
super, do tego zastanawianie się co gdzie wrzucić to strata czasu, a czas to pieniądz. Główka pracuje

@Don_Kamizi: o to to, i jeszcze buteleczkę umyj, ale tak bez wody żeby było, i plastiki po jogurtach też umyj, i nakrętkę oderwij i wrzuć do innego, oraz etykietę tez do innego,

Pudełko po pizzy też źle bo lekko zabrudzone, to źle, tamto źle,

A Wypier*alać z tym szajsem
  • Odpowiedz
@Don_Kamizi: kilka lat temu jakiś dziennikarz zrobił prywatne śledztwo, okazało się że w Sutton council (południowy Londyn) 90% odpadów "recycling" jest spalanie razem z general waste, w spalarni w UK.
Przed brexitem te odpady eksportowano do Polski, Rumunii i Litwy, i tam spalano. Teraz trzeba spalać na miejscu.
  • Odpowiedz
W Polsce segregujemy odpady, 5 czy tam nawet 8 rodzajów, tak ze ładnie się przedstawiłeś przed milionami słuchaczy ¯\(ツ)/¯

@niecodziennyszczon: sortują na tyle tylko ekoszury.
Normalni ludzie jeśli już to plastik/metal, papier i szkło oraz WSZYSTKO INNE.

Reszta to eko-naziści, nakazujący myć wieczka po jogurtach, obdzierać etykiety z butelek i
  • Odpowiedz
@Don_Kamizi: W sumie poza rozdziałem zwykłego papieru od tektury, to ten duński podział wydaje mi się zupełnie sensowny. Kartony z soków/mleka są wielowarstwowe, powinno się je wyrzucać z plastikami, ale ludzi to myli, że są "kartonowe", pewnie stąd osobny kosz.
A jeżeli kosze na tekstylia i odpady niebezpieczne mają tam występować tak samo często jak pozostałe, to propsy, chciałbym tego u nas. Najgorzej jak ktoś robi czyszczenie mieszkania po zmarłej
  • Odpowiedz