Wpis z mikrobloga

#motocykle

Motocyklowe mirki,

pytanie co wybrać:
10-12 letni KTM Duke 125 czy 2-4 letni Keeway rkf-125?

Chyba że możecie polecić inną 125cm3 do 10 tys zł?

Szukam czegoś z maksymalna dopuszczalna ilością koni mechanicznych dla pojemności 125cm3, czyli 15 KM (11KW).
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@latko: chyba lepszy chińczyk 2-4 letni niż 10-12 letni zajechany ktm, cena napraw chińczyka też będzie niższa a i tak pewnie to jest zakup na chwile, ewentualnie poszukaj jakiegoś nowego benelli, cfmoto albo coś w ten deseń bo często nowe kosztują w granicach 10-12k
  • Odpowiedz
@latko powiem Ci z doświadczenia że kultura napraw 125 stoi bardzo nisko. Często ludzie nawet podstawowych rzeczy nie wymieniają jak olejow. Uważaj z zakupem bo można na niezła minę trafić.

Ja osobiście szukał bym czegoś nowego ale chińskiego. Nie wiem czy coś znajdziesz w tyk budżecie
  • Odpowiedz
@latko: Ani jedno ani drugie. Od wszelkiej maści chińczyków i innych wanalazków uciekaj jak najdalej. I może nietypowo doradzę jak na gościa co całe życie jeździ jednośladami, 20 lat na A. W tej pojemności kup sobie skuter, może być i 10 letni byle dobrej firmy. Więcej zmieścisz i jest 100 razy wygodniejszy na codzień w użytkowaniu.
  • Odpowiedz
@tomasz-aleksander-barania: w skuterach takich 125cc serwis leży i kwiczy chyba jeszcze bardziej niż w takich motorkach, to jest właśnie przypadłość takich małych pojemności, które większość osób kupuje bo ma prawko na B i potrzebuje czegoś, żeby jeździć. Tam ludzie w większości leją tylko paliwo i płacą za OC, nie patrzą na stan techniczny bo przecież nic się nie dzieje
  • Odpowiedz
  • 0
@Pszemekk w takim razie rzeczywiście może będzie lepiej kupić coś nowego lub z bardzo małym przebiegiem.
Chyba lepszy nowy/zadbany chińczyk niż zajeżdżony markowy ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Pszemekk: wiesz co, oba skuterki kupiłem od pierwszych właścicieli, siłą rzeczy musieli jeździć na serwisy żeby zachować gwarancję, masz dokumenty, wiesz co i kiedy było zrobione. A teraz omijam aso, mam speca co dłubie tylko w tym. Tak naprawdę sprowadza się do przeserwisowania przed sezonem, nic się z nimi nie dzieje.

@latko: Lepszy zadbany markowy, chociażby był w cenie nowego chinczyka. Jak już będziesz miał konretny model chinola
  • Odpowiedz
@tomasz-aleksander-barania: bardziej chodzi mi o to, że większość 125 jest użytkowana jako po prostu środek transportu i spora część użytkowników takich skuterków zupełnie nie dba o nic poza laniem paliwa do baku, wiadomo że takie przypadki są też przy pojemnościach 600+ jak się jedzie po moto, a tam łańcuch wygląda jakby od roku nie widział smaru. Ale no statystycznie łatwiej trafić na dbane moto poj 600+ niż 125
  • Odpowiedz
  • 0
@Pszemekk mam brata który bawi się w mechanika. Ogarnia w rodzinie wszystkie samochody, a do tego w domu chłopaki mają 3 motocykle. Także będzie miał kto mi ogarniać mechanikę ( ͡° ͜ʖ ͡°) Będę miał też z kim pojechać obejrzeć żeby sprawdził stan mechaniczny.
  • Odpowiedz
@latko: bajaj pulsar 125 NOWY kosztuje 12500zł. I ma dokładnie taką samą moc jak keeway 125 czyli 12,7KM.
Bajaj napewno jest lepszą marką niż keeway.

Notabene za 13tys zł kupisz niwą yamahę ybr 125 ale ona niestety ma tylko 10,5KM a to już robi różnicę w vmax.
  • Odpowiedz