Wpis z mikrobloga

#podroze hejka, wpadam z dziewczyną do Polski i chciałem coś fajnie zaplanować.
Zaczynamy od Gdańska, bo tam lądujemy: (kolejność bez większego znaczenia, to tylko ze względu na odległość od siebie często. Moje pytanie brzmi co zobaczyć w okolicy? Jakaś wioska czy coś w tym rodzaju. Widzę Dolinę Strzyży oraz Kaszubski Park Krajobrazowy, ale nie wyglądaja na tyle zachęcająco, by zużywać nasz i tak ograniczony czas.

Makro plan jest by z Gdańska pojechać pociągiem do Krakowa, zahaczyć o Malbork. A w Gdańsku zobaczyć:
-Park Oliwski
-Molo/Westerplatte
-Muzea: II wś., bursztynu, morskie i centrum europejskiej solidarności.
-Dom Uphagena, ratusz, fontanna neptuna, brama żuławska

Znalazłem też strzelnicę więc pewnie zajdziemy. Czy jest coś co warto dodać więcej w gdańsku lub niedalekiej okolicy? Lub w Krakowie, Malborku, Wrocławiu czy gdziekolwiek bardziej na zachodzie Polski bo stamtąd pochodzę i tam się ostatecznie kierujemy.

Porady o względnie łatwe zachodnie szlaki górskie oprócz zakopanego również mile widziane.
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@monsunz
Ratusz jest c-----y.
Polecam wejście na bazylikę mariacką na wieżę. I wieżę koło Oliwskiego parku.
Na spacer fajne mogą być bastiony żubr i tam te inne.
Centrum solidarności obskoczcie wcześniej, żeby jeszcze załapać się na taras widokowy (zamykany pod koniec i chyba przy złej pogodzie)
A no i jeszcze góra gradowa!
Może jeszcze te dwa kościoły Anny czy Barbary koło muzeum bursztynu z kościami. Jeden za drugim jest więc trza
  • Odpowiedz
@monsunz
Łatwy prosty szlak to może z Karpacza: Wang i dwa schroniska
Chyba najbardziej oblegany
A jeśli nie Zakopane, to polecam Gorce - Tatry jak na talerzu, a łatwiej się wdrapać. Turbacz pewnie z------y fest

Z parków koło Krakowa to może Ojcowski i Dolina
  • Odpowiedz