Wpis z mikrobloga

Jestem na wyciecze w Kyoto. Cały czas słyszałem jak to w Japonii nie ma imigrantów. Kompletny fałsz.

Co dziesiąty sklepikarz to prawdopodobnie hindus. Białych jest ogromna ilość. Nawet jak tylko 1% to mieszkańcy to jest to duża liczba. Do tej pory widziałem 3 białych w trakcie pracy. Ponadto regularnie słyszę osoby mówiące po chińsku.

Zdaję sobie sprawę, że Kyoto to potężna aglomeracja, ale to pokazuje, że nawet japończycy zdają sobie sprawę, że bez imigrancji (na większą dzietność pewnie nie ma co liczyć) sobie nie poradzą.

#japonia #imigranci #ciekawostki
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@fillif Jak ostatnio byłem w Krakowie, to chwilowo przeszło mi przez myśl, że więcej polskiego słyszałem na ulicach w Kyoto właśnie niż w grodzie Kraka.
  • Odpowiedz
  • 0
@fillif Też spotkałem wielu ciapatych w combini. Zwykle ich wystawiają do białego, bo angielski znają. Z paroma zamieniłem kilka zdań. Wszyscy z Nepalu. Bardzo mili.
  • Odpowiedz
  • 1
@bartd: Jeszcze dużo nie zwiedziłem, ponieważ pierwszy tydzień pracuję. Co widziałem do tej pory to mi się podabało. Obsługa super. Każdy lokal ma dobre jedzenie (i widać na zdjęciu co zamawiasz). Są ciekawe rzeczy do robienia (np. kenbo jest fajne, jest też muzeum robotów).
  • Odpowiedz
@fillif: Podróżowałem po całej Japonii na rowerze, więc zatrzymywałem się w konbini w wioskach i mogę powiedzieć, że obcokrajowcy są widoczni tylko w większych miastach. Gaijinów nie obchodzą wymierające obszary Japonii.
  • Odpowiedz
@andale ja pracowałem w wspóldzielni rolnej w Japonii na working holiday i dużo Wietnamczyków i Filipińczyków przyjedźalo kiedyś pracować na roli. Fajni ludzie ogólnie, Japończycy też ich chyba lubili. Wbrew pozorom nie są to małe ilości. Imo ilość oficjalnych imigrantów w Japonii jest mocno przekłamana. Japonia powinna właśnie stawiać na imigrantów z Azji Połundniowo-Wschodniej, bo łatwo się klimatyzują i są otwarcie nastawieni na kulturę japońską. Biali to chyba najgorszy sort i
  • Odpowiedz