Wpis z mikrobloga

Czołem sieciowe Mireczki! Szukam routera/AP który będzie współpracował z Orange’owym FunBoxem 6. Chciałbym zwiększyć zasięg WiFi, bo jednak ich router nie sięga wszędzie. Między pokojami mam rozłożone kable Ethernet, więc myślałem żeby po drugiej stronie domu dołożyć jakieś urządzenie z WiFi, które by się łączyło z FunBoxem po kablu. Czy da się to dobrze się to dobrze zrobić na jednym ssid, żeby urządzenia płynnie przechodziły z jednego routera na drugi? Czy raczej ciężko będzie znaleźć coś co się dogada z FunBoxem?

Widziałem jeszcze, że Orange udostępnia jakieś swoje dodatkowe urządzenie, które robi Mesh z ich routerem (Smartbox WiFi 6). Może to by zadziałało w ostateczności?

Dzięki za odpowiedzi!
#orange #wifi #meshnet #router #siecikomputerowe
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@callmejamone: Nie myl roamingu z "mesh". Mesh to tylko bełkot marketingowy producentów i nie istnieje nic takiego w standardach sieci bezprzewodowych. Kup dowolny accespoint to nie jest tak że coś współpracuje z funboxem czy nie, po to są standardy aby nie ważne co podepniesz działało, i tu nie istotne w ogóle jest czy masz tam funboxa czy cokolwiek innego. Ma być urządzenie które pracuje jako zwykły AP, nie router aby
  • Odpowiedz
@dktr ah, czyli o roaming mi chodzi, dzięki! Bałem się tylko, że protokoły protokołami, a jak to działa w praktyce to może być różnie przy urządzeniach od różnych producentów. To spróbuję sobie z jednym AP. Ewentualnie myślałem jeszcze, żeby wyłączyć WiFi w Funboxie i obok położyć kolejny AP, żeby obydwa były od jednego producenta.
  • Odpowiedz
@callmejamone: Jak chcesz zrobić tak aby było w miarę "pro" to tak, wieszasz gdzieś małą szafkę teletech, wstawiasz tam zasilacz buforowy, switch poe i tego funboxa, wyłączasz mu wifi całkiem, robisz instalację ethernet od tej szafki do kilku pomieszczeń najlepiej gdzieś pod sufit, wieszasz odpowiednią ilość AP np Unifi czy tam Tplink omada i masz spokój na lata i działające wifi nawet gdy nie ma prądu.
  • Odpowiedz