Wpis z mikrobloga

Proces kupna domu tu to jakieś nieporozumienie. Już jestem w ostatnim stadium, czekamy na daty exchange i completion ale od 3 tygodni wszystki siedzi "u prawnika". Cały proces zaczął się w Maju więc już 4 miechy trwa, bo jeżeli sprzedający nam dom też kupuje od kogoś dom, i ten od kogo on kupuje, też kupuje itp - to tworzy się "łańcuch" i KAŻDY w tym łańcuchu musi się dogadać ze wszystkimi innymy żeby sprzedać/kupić w ten sam dzień....

Czyli jak masz 10 osób w łańcuchu, wszyscy muszą być dogadani poprzez swoich prawników, I każdy ma oczywiście innych prawników wynajętych. A prawnicy biorą nielimitowaną ilość klientów i czasem czekasz tydzień na odpowiedź na email.

#uk
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Varin Zgadzam się, cały proces to ponury żart. Czysty h----d. Wszyscy uczestnicy gry poświęcają 3-6 miesięcy, każdy wydaje kilka tysięcy funtów na opłaty, nie wiedząc do ostatniej chwili, czy transakcja dojdzie do skutku. Oczywiście 10 osób to lekka przesada, najczęściej są 2-4 osoby w łańcuchu.
  • Odpowiedz
  • 6
@pa6lo My mamy i tak niby lekko bo babcia od której kupujemy idzie na "assisted living" bo staruszka ma ponad 80 lat i sama mieszka, a to co kupuje jest wolne bo zakończyło się postępowanie spadkowe. Więc w sumie 3 w łańcuchu ale praktycznie 2. Jeżdżę tam pod ten dom raz na kilka dni żeby posiedzieć w samochodzie i popatrzyć na niego przez minute. Nie mogę się doczekać kiedy będe już
  • Odpowiedz
@Varin: a tak serio to jak tam w tym jU Keju?
Serio są takie zamieszki? Czy to znowu jakieś kibolstwo wyszło jak w 2008?
W mediach w pl próbują pokazywać że niby i zwykli brytole się do tego przyłączają?
  • Odpowiedz
@Varin: Przy obecnym rynku kupującego gdzie sprzedający bez problemu schodzą z ceny 20-30k £ po co wybierałeś dom z CHAINEM?
Sam niedawno kupowałem i mi zeszli z ceny 25k £ oraz bez Chaina,
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@adamsowaanon też 30k utargowałem. Od maja nie było nawet jednego domu na Rightmove w naszym mieście który by byl porównywalny jakościowo, wielkościowo i w naszym budżecie.
  • Odpowiedz
@Varin: aha to co to za miasto? Lub jakiej wielkości mieszkańców?

Ja w srednio dużym mieście w środkowej Anglii to miałem około 20 domów do wyboru, i 3-5 po brutalnej sekcji w lutym,
Też mi 4 miesiące zajęło od oferty to odebrania kluczy, bez Chaina
  • Odpowiedz
@Varin: ogólnie to łańcuch to bujda na resorach, co drugi conveyancer ktory siedzi w sprzedaży używa argumentu łańcucha, żeby zrobić wrażenie na wszystkich, że dotrzymanie terminów kontraktu, mortgage I innych dokumentów jest super ważne i żeby się wszyscy pośpieszyli bo jaśnie panicz jest w łańcuchu i wszystko się zawali.
  • Odpowiedz