Wpis z mikrobloga

Dawno nie pisałem (chociaż nie wiem czy ktoś czekał na moje wpisy haha) to taki mały update, prace nad tarczą EEG do Arduino, pozwalającą badać odmienne stany świadomości jak LD chwilowo wstrzymałem, bo brakuje mi środków na komponenty, ale przyznam fajnie by było mieć takie urządzonko, też myślałem o scrapowaniu części z starych elektronicznych śmieci ale na razie brak na to czasu
Też myślałem o innym sposobie jaki stosuje m.in "Sleep as Android" czyli wykorzystanie żyroskopu / akcelerometru do badania faz snu (co chyba działa w taki sposób, że podczas fazy REM ciało się nie rusza bo jest sparaliżowane a podczas fazy NREM nie, ale nie jestem pewien, tu są dokumenty opisujące działanie - https://sleep.urbandroid.org/how-do-we-measure-your-dreams/ i jak aplikacja wykrywa fazę REM)
Jeszcze ciekawym pomysłem byłoby EOG (do wykrywania fazy REM przez monitorowanie ruchu gałek ocznych) ale to już wyższa szkoła jazdy

#sen #sny #swiadomysen #swiadomsny #oobe #ld #luciddream #luciddreaming
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@billuscher Witaj ponownie ( ͡º ͜ʖ͡º)

Wnioskowanie o fazach snu tylko na podstawie akcelerometru jest bardzo słabe gdyż podczas fazy snu głębokiego NREM tak samo ciało nie rusza się bo jest tak głęboko rozluźnienie -- napięcie mięśniowe bardzo spada. Więc jest możliwość pomylenia tych dwóch faz snu ze sobą. Minimum musi być akcelerometr i pomiar tętna. Nawet czytałem że Muse S, która jest najdoskonalszym urządzeniem do
  • Odpowiedz
  • 1
@Dreampilot:
Cześć Cześć :)
Tu się zgodzę że wyniki czasem są zakłamane, raz mi pokazało, że wszedłem w fazę REM od razu po zaśnięciu. Nie wiem na Wiki pisze że aktywność mięśni jest inhibitowana ale pisze też o zrywach mioklonicznych.
O to fajna sprawa, że współpracują, chociaż z tego co wiem Instytut chyba ma też swoje EEG w komorach CHEC (na pewno mają EMG) bo o tym McKnight pisała nawet
  • Odpowiedz
@billuscher Są zakłamane. A jak są dane z akcelerometru i pomiar tętna to:
- kiedy jest brak ruchu i tętno spada można taki pomiar będzie interpretować jako sen głęboki NREM
- kiedy jest brak ruchu i tętno lekko podwyższone jako REM (dlatego że w fazie REM mózg może być nawet bardziej aktywny niż w stanie czuwania)
- pozostały czas jako light sleep NREM.

Wydaje mi się że na tej zasadzie te wszystkie aplikacje interpretują dane.
  • Odpowiedz
  • 1
@Dreampilot: Właśnie próbuje zrobić coś takiego na własną rękę, wiem że to dużo roboty ale ciekawią mnie efekty i może taniej wyjdzie ;)
A okej to raczej nic z tego więc zostaje to, muszę tylko wypolowac parę elementów
Co do tych jednostek to aż z ciekawości wysłałem maila
  • Odpowiedz
@billuscher Na twoim miejscu odłożyłbym trochę kasy i kupił przynajmniej Muse 2 (ok 260+ €). Jak jesteś entuzjastą to ćwicząc z tym i obsługując niezależny soft dużo byś się nauczył na temat pomiarów i w ogóle jak to działa.
  • Odpowiedz
@Blizz4rd Tak, to mi wygląda na najmocniejszą wersję. Co do kwestii technicznych i dokładności pomiarów to się nie wypowiem bo nie używam.
2 dni temu dostałem od Muse maila o treści: "Something BIG is coming. Prepare to reach new heights. Stay tuned". Być może to oznacza że na jesieni może pojawić się coś nowego, jakiś nowy produkt czy usługa. W innym e-mailu dostałem kod rabatowy na 15%, więc mam już dwa
  • Odpowiedz
@billuscher Nie no, drogi to jest sprzęt profesjonalny. Taki profesjonalny polisomnograf kosztuje ok. $ 12k. Podobnie będzie kosztował dobry elektroencefalogram. Muse to narzędzie do medytacji opartej na biofeedback do użytku domowego dla przeciętnych ludzi. Jest garstka entuzjastów którzy wykorzystują na przykład aplikację Mind Monitor do przechwytywania odczytów z Muse.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sonicPenguins.museMonitor

https://mind-monitor.com/
  • Odpowiedz
@Blizz4rd @billuscher Już wiadomo jakie są plany -- nowa opaska zintegrowana z VR oraz subskrypcja pewnie taka na wzór opaski Whoop.

Interaxon, the company behind the Muse headbands, has some exciting developments on the horizon:

1. VR Integration: They are launching a new VR Software Development Kit (SDK) and an EEG headband compatible with major VR head-mounted displays. This aims to integrate biosensor data into VR and AR applications, enhancing brain
  • Odpowiedz