Wpis z mikrobloga

Podpowiedzcie proszę jaką mieszankę traw wysiać?
Mam podwórko 10 arów, chcę to zagospodarować trochę w stylu wiejskim, ma być parę drzew owocowych. Trawnik będzie służył głownie jako miejsce żeby pokopać piłkę z dzieckiem. Chciałbym kosić max 1x w tygodniu, podlewać tylko w trakcie bardziej suchych okresów.

#trawnik #ogrodnictwo
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lew_archer różnica akurat jest w składzie xD

Ogólnie najlepsza trawnikowa trawa to wiechlina łąkowa i dobrze jest jej mieć nawet kilkadziesiąt procent
To ona powoduje że trawnik jest taki miękki dywanowy przyjemny w dotyku
Życia trwała to szybki rosnąca trawa(na boiskanno. Gdzie szybko się musi regenerować-szyvko rośnie, dużo wody dużo nawozu))
  • Odpowiedz
  • 0
@Norskee: dzięki za odpowiedź. Zauważyłem różnicę w składzie, zwyczajnie zastanawiam się dlaczego 820 jest proponowana na pobocza.

Podjąłem decyzję, że zainstaluje system nawadniania. Mam wszystko rozkopane a lubię takie projekty więc będę składał sam. Biorąc pod uwagę że będzie podlewane i użytkowanie takie jak w pierwszym poście to poleciłbyś inną mieszankę traw czy został przy 820?
  • Odpowiedz
@lew_archer: chciałbym żeby była prosta odpowiedź na Twoje pytanie, ale sam sobie musisz odpowiedzieć na czym ci zależy, bo oczekiwania będą się wzajemnie wykluczały

mieszanki, które wolno i nisko rosną mają mało życicy, bo życica trwała rośnie szybko, wymaga dużo wody, dużo nawożenia i częstego cięcia - raz w tygodniu to będzie zdecydowanie za rzadko zeby wyglądało to ładnie - trawa będzie już wysoka i ścięcie na jej optymalną wysokość to
  • Odpowiedz