Wpis z mikrobloga

Pomocy
Dlaczego jak chcę naciąć chleb na zakwasie to mi to nie działa dobrze? Ciasto mi się rozłazi, a jak już wsadzę do piekarnika to w miejscu nacięcia ten chleb po prostu się upiecze bez rozrastania, a później rozsadzi mi go od dołu xD. Smakuje super ale chce doprowadzić go do perfekcji.
Mąka pszenna 750, hydratacja ~72%, pieczone w zwykłym piekarniku na zwykłej blaszce najpierw 250°, później 180-200°
#gotujzwykopem #chleb #chlebdomowy #gotowanie #pieczzwykopem
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

  • 0
@wykopowy_brukselek 150g zakwasu zytniego, 353g wody, 500g mąki 750, 10g soli.
Zakwas do wody, mieszam, dodaje mąkę, wyrabiam ciasto. Po 20 minutach dodaje sól i zakładam metodą stretch and fold wiele razy, później 3x w odstępach 20min składam ciasto metoda coil folds, później rośnie 2h, wykładam na blat, robię kulkę, później składam w kopertę i do koszyczka aż piekarnik się nagrzeje. Jakbym miała garnek żeliwny to bym w nim piekła ale
  • Odpowiedz