Zastanawiam się czy jest sens trzymać Asbis skoro jest w moim portfelu jedyna spółka której dywidendę będę musiał sam rozliczyć. Wszystkie ETFy mam akumulacyjne, albo Polskie akcje. Więc to co kupuje i sprzedaje automatycznie leci do PIT. Dywidendy dostaje tylko z Polskich spółek więc też mam wszystko z automatu ogarniete. Asbis jest jedyną spółka która będę musiał rozliczyć sam, kupiłem niedawno i zastanawiam się czy chce mi się bawić.
Swoją drogą jakie są inne spółki na #gpw których dywidendę trzeba samemu rozliczyć? Żebym nie wymienił Asbisa na ten sam problem xD
@saviola7: Bo spółka jest zarejestrowana na cyprze, i wypłaca dywidendę wg tamtejszych zasad czyli bez opodatkowania, ale op jako polskiego rezydenta obowiązuje polskie prawo podatkowe i musi to rozliczyć
@Hmrogrz Kiedyś była jeszcze intera olt, która wypłacała dywidendę pomniejszoną o litewski podatek i to była znacznie bardziej problematyczna do rozliczenia, asbis nie jest taki zły w obsłudze.
@DeoLawson: no nie jest, pewnie wystarczy sprawdzic w historii ile wypłacił i wrzucić to w PIT, ale podejrzewam że mogę zastąpić to spółką która nie będzie tego wymagała, a te wypłaci podobna dywidendę.
@Hmrogrz sprawdz pit jak wystawią, przecież broker wykaże, że dostałeś X kasy z dywidendy i X kasy zapłaconego podatku. Przykład dostałeś 100zł z dywidendy i płaciłeś podatek od tego 19zł. 100zł nie zapłaciłeś bo ASBIS. Broker wykaże zarobek z dywidend 200 zł, podatek 19zł. Czyli kalkulator powinien Ci wyliczyć niedopłatę na koniec roku na 19zł. Doradca nie jestem ale warto sprawdzic jak wystwia pita.
Zastanawiam się czy jest sens trzymać Asbis skoro jest w moim portfelu jedyna spółka której dywidendę będę musiał sam rozliczyć. Wszystkie ETFy mam akumulacyjne, albo Polskie akcje. Więc to co kupuje i sprzedaje automatycznie leci do PIT. Dywidendy dostaje tylko z Polskich spółek więc też mam wszystko z automatu ogarniete. Asbis jest jedyną spółka która będę musiał rozliczyć sam, kupiłem niedawno i zastanawiam się czy chce mi się bawić.
Swoją drogą jakie są inne spółki na #gpw których dywidendę trzeba samemu rozliczyć? Żebym nie wymienił Asbisa na ten sam problem xD
@Hmrogrz Kiedyś była jeszcze intera olt, która wypłacała dywidendę pomniejszoną o litewski podatek i to była znacznie bardziej problematyczna do rozliczenia, asbis nie jest taki zły w obsłudze.
Tak to jest, jak się człowiek amatorsko bawi w giełdę. ( ͡° ͜ʖ ͡°)