Wpis z mikrobloga

#asbis #gpw

Zastanawiam się czy jest sens trzymać Asbis skoro jest w moim portfelu jedyna spółka której dywidendę będę musiał sam rozliczyć. Wszystkie ETFy mam akumulacyjne, albo Polskie akcje. Więc to co kupuje i sprzedaje automatycznie leci do PIT. Dywidendy dostaje tylko z Polskich spółek więc też mam wszystko z automatu ogarniete. Asbis jest jedyną spółka która będę musiał rozliczyć sam, kupiłem niedawno i zastanawiam się czy chce mi się bawić.

Swoją drogą jakie są inne spółki na #gpw których dywidendę trzeba samemu rozliczyć? Żebym nie wymienił Asbisa na ten sam problem xD
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@saviola7: Bo spółka jest zarejestrowana na cyprze, i wypłaca dywidendę wg tamtejszych zasad czyli bez opodatkowania, ale op jako polskiego rezydenta obowiązuje polskie prawo podatkowe i musi to rozliczyć

@Hmrogrz Kiedyś była jeszcze intera olt, która wypłacała dywidendę pomniejszoną o litewski podatek i to była znacznie bardziej problematyczna do rozliczenia, asbis nie jest taki zły w obsłudze.
  • Odpowiedz
  • 0
@DeoLawson: no nie jest, pewnie wystarczy sprawdzic w historii ile wypłacił i wrzucić to w PIT, ale podejrzewam że mogę zastąpić to spółką która nie będzie tego wymagała, a te wypłaci podobna dywidendę.
  • Odpowiedz
@Hmrogrz: Jeronimo Martins wypłaca dywidendę w Euro o też i mi nie ściągnęło podatku. Chyba będę się głowił w przyszłym roku przy rozliczeniu...

Tak to jest, jak się człowiek amatorsko bawi w giełdę. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Hmrogrz sprawdz pit jak wystawią, przecież broker wykaże, że dostałeś X kasy z dywidendy i X kasy zapłaconego podatku. Przykład dostałeś 100zł z dywidendy i płaciłeś podatek od tego 19zł. 100zł nie zapłaciłeś bo ASBIS. Broker wykaże zarobek z dywidend 200 zł, podatek 19zł. Czyli kalkulator powinien Ci wyliczyć niedopłatę na koniec roku na 19zł. Doradca nie jestem ale warto sprawdzic jak wystwia pita.
  • Odpowiedz