Wpis z mikrobloga

P--------i mnie z tą pogodą, co chwile sprawdzam i zapowiadają ostatnie upalne dni, a później się okazuje, że jednak cały tydzień upałów. I tak sie przedłuża w nieskończoność. Na północy Polski były przynajmniej jakieś chłodniejsze okresy, a ja w #rzeszow mam praktycznie od 3 miesięcy temp. w okolicach 30 stopni. W przyszly weekend idę na wesele i już mnie wykręca na myśl o garniturze przy 30 stopniach.

#l-------------j #gorzkiezale
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jutokintumi: najlepsze sa te prognozy pogody - uuu, burza wchuj, alerty rcb, idz do schronu bo koniec swiata

a okazuje sie ze potem najwyzej jest pochmurno i duszno przez 30 minut
  • Odpowiedz
@3mortis a jak naprawdę przyjdzie burza, to nie będzie żadnego alerth, to jak w tej bajce co chłopak dla żartu cały czas ostrzegał wioskę przed wilkiem, potem zaczęli go ignorować, aż w końcu naprawdę przyszedł wilk, ale nikt już nie słuchał chłopaka. @jutokintumi zdarzały się chłodne i deszczowe dni z temperaturą wczesnojesienną ok. 20 stopni.
  • Odpowiedz
@jutokintumi A według prognoz miałem nie mieć wczoraj burzy a miałem. U mnie alerty się nie sprawdziły, ale 10km dalej już tak bo na ulicach aż drzewa leżały. Burza jest mega trudnych zjawiskiem do przewidzenia i warunki do jej powstania mogą być w połowie polski a będzie tylko połowie jednego województwa.
  • Odpowiedz
@Marek_Licyniusz_Krassus: wiem ze burza jest lokalna, ze w prognozach to jesynie "szansa na burze" a i to nawet w obrebie 1 miasta moze sie roznic itp ale mimo wszystko mam wrazenie ze z jakiegos powodu rzeszow bardzo czesto mija sie z prognozami w tym temacie, nawet patrzac na mapy z aktualnymi burzami okazuje sie ze wszystko doslownie rozstepuje sie przed rzeszowem, skreca itp ale to tez sprawia jak wyzej ze
  • Odpowiedz
@3mortis Kiedyś na forum z burzami mieli właśnie rozkminę dlaczego tak dzieje się bo to nie tylko Rzeszów, ale sporo dużych miast ma podobny problem i było brak odpowiedzi, naukowcy jeszcze tego nie odkryli. Zakładano, że rozgrzane miasto mogło zmieniać mikroklimat.
Mamy XXI wiek i ludzie chcą mieć wszystko na tacy więc myślą, że synoptycy dokładnie co do miejsca i czasu przewidzą burze. Fakt, że powinna iść kampania, że alert informuje
  • Odpowiedz
a jak naprawdę przyjdzie burza, to nie będzie żadnego alerth

@galicjanin: wczoraj miałam 2 alerty RCB: pierwszy na dzień - nie sprawdził się, drugi na noc - nie sprawdził się, a przed godziną złapałaby mnie burza, gdyby nie to, że zamiast na alertach polegam na apkach-radarach xD
  • Odpowiedz
@jutokintumi: Najlepiej nie patrz na prognozowane temperatury, tylko na kierunek wiatru i ciśnienie. Jeżeli nie widzisz zmiany kierunku na północny/płn-zach i JEDNOCZEŚNIE znaczącego spadku ciśnienia, to nie zmieni się nic. Polska jest zbyt nagrzana, żeby jakaś burza miała cokolwiek zmienić. Możesz też zerknąć na najniższą temperaturę w nocy. Jak nie spadnie poniżej jakichś 18 stopni, też nie odczujesz różnicy.

Dopóki jakiś naprawdę porządny niż znad Atlantyku nie wyprze tego upalnego
  • Odpowiedz