Wpis z mikrobloga

Powiedzcie mi, jaką strategię macie w inwestowaniu?

Uśredniacie cenę akcji dokupując je co miesiąc/kwartał czy kupujecie je jednorazowo, a potem patrzycie jak rośnie ich cena?

Chciałbym otworzyć pozycję długą dla nasdaq, ale nigdy tego nie robiłem. Może poczekam aż jego cena spadnie?

#gielda
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Glimpse0fTheFuture:
Zdecydowanie odradzam jednorazowo albo nawet w jednym miesiącu.
Ja nie kupuje z założeniem że każdego miesiąca np 4k zl ma iść w akcje.
Kupuję kiedy inni się boją. Nie ma ustalonego miesiąca.
Teraz kupiłem akcje Intela bo wszędzie piszą że ich procesory są shitem z czym się nie zgadzam ale każdy ma swoje zdanie.
Kupuje się łatwo ale gorzej sprzedać.
Ludzie przeważnie tracą kasę sprzedając akcje w złym czasie.
  • Odpowiedz
@Glimpse0fTheFuture: jeżeli zamierzasz trzymać 10 czy 20 lat to każdy moment wejścia jest dobry bo czeka Cie po drodze 7 hoss pokoleniowych, 8 krachów, korekty kilkuletnie, wzrosty jakich świat nie widział i długi trend boczny.

Wchodzić obojętnie kiedy i co miesiac dorzucać do pieca. Jak wchodzisz na raz z dużą kwota to wrzuć najpierw z 50%, a resztę dokładaj małymi partiami co jakiś czas.
  • Odpowiedz
@sqrvol: @Hmrogrz czyli załóżmy jak mam do zainwestowania 100 000 zł to 50 000 zł zainwestować np. w przyszłym miesiącu w nasdaq, a za kwartał dajmy na to 10k zł?

Co ile powinno się uśredniać i czy myślicie, że inwestowanie w nasdaq jest dobre jeżeli będę chciał trzymać akcje tak z 5 lat?
  • Odpowiedz
@Glimpse0fTheFuture: jak zaczynałem czyli w 2022 kupowałem all in etfy na spx potem dokupowałem etfy na cały świat i obecnie mój portfel etfow to 60% sp500 a 40% cały świat (czyli de facto w ramach tych 40% też głównie usa). W tym roku głównie kupuje obligacje detaliczne polskie bo szukam mieszkania wole mieć wiekszy wklad własny. A wracając do etfow to kupuje i nie sprzedaje mam długi horyzont inwestycyjny. W
  • Odpowiedz
@Glimpse0fTheFuture: @KMDZ: @galicjanin:
@cebulowyInwestor: Miałem przygotowane pieniądze i obserwowałem 3 sierpnia piątkowe spadki. W weekend zdecydowałem, że jest to koniec tymczasowej korekty i wszedłem po sale kullen. Obudziłem się w poniedziałek 5 sierpnia o 2giej w nocy i złożyłem zlecenie na giełdzie australijskiej, która otwiera się przed innymi. Kupiłem akcje w idealnym dołku.
Skąd wiedziałem?

-Nasdaq osiągnął 50 tygodniową średnią i zatrzymał się na niej.
tom-ek12333 - @Glimpse0fTheFuture: @KMDZ: @galicjanin: 
@cebulowyInwestor: Miałem prz...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@Glimpse0fTheFuture: wrzucaj po te 6-10 procent miesięcznie, nie więcej.

Ogólnie ludzie z chciwości szybkiego zysku właśnie zazwyczaj przez to tracą. Bo chcą jak najszybciej, jak najwięcej zarobić i walą niewspółmiernie dużo za jednym zamachem, a potem jak widzą na całym kapitale np -30 albo -50 procent to psycha im pęka i sprzedają w najgorszym momencie (tak było np u mnie)
  • Odpowiedz
@Glimpse0fTheFuture: ja rozpocząłem inwestowanie w lipcu wchodząc w ETF technologiczny na 50% kapitału przeznaczonego na akcje, po 3 tygodniach moja stopa zwrotu wyniosła -14%, obecnie siedzę na -6%, NQ ma to do siebie, że może i szybko rośnie, ale spada jeszcze szybciej
  • Odpowiedz