Aktywne Wpisy
TakiSeLogin +1711
Boroborro +55
Był wczoraj fachura u rodziców na wycenie remontu łazienki i krzyknął 20k za robociznę netto xD z rachunkiem to +vat. Roboty to wymiana płytek trochę przesunięcie przyłączy czyli raczej standard. Powiedział że roboty na 2 tyg a robi solo. Tych budowlańców to już dosłownie p----------o XD #remontujzwykopem #remont
Jest to jedno z miejsc, w których rodzą się nowe gwiazdy. Gaz i pył w tych słupach zapada się pod wpływem grawitacji i z takiej zagęszczonej materii tworzą się nowe układy planetarne.
Filary są odległe od nas o około 6500 lat świetlnych, a ich wymiary to 4-5 lat świetlnych, czyli mniej więcej odległość dzieląca Słońce do najbliższej gwiazdy czyli Proximy Centauri.
Teleskop Sky Watcher 150/750
Kamera ZWO ASI 585 MC z filtrem UV/IR cut
Stack 400 zdjęć po 10 sekund ekspozycji.
#astronomia #astrofoto #astrofotografia #kosmos #chwalesie #ciekawostki
@Antybristler: Tylko czemu to "porównanie" robisz na miniaturce zdjęcia z Hubbla? Skoro chcesz robić porównanie to bez oszukiwania ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@omnitreks teleskopy amatorskie działają tak samo jak profesjonalne, tylko są mniejsze. No i właśnie w celach naukowych używa się kamer mono, bo są 4 razy czulsze. Ale nawet z taką kamerą można łącząc ekspozycje z różnych filtrów uzyskać kolorowe zdjęcie.
@Antybristler: Twoje aktualniejsze (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
@omnitreks: mi to zajmuje kilka minut, ale są ludzie, którzy dopieszczają swoje zdjęcia godzinami. No i mój materiał nie jest najwyższej jakości, więc jakoś specjalnie się nie staram. Dla mnie wystarczy efekt, który jest OK, może kiedyś nabiorę trochę umiejętności to też inaczej zacznę podchodzić ;)
@Antybristler: dodaj jeszcze James Webb https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2022/10/stsci-01gfnr1kzzp67ffgv8y26kr0vw.png
Z podczerwienią przebijasz się przez te pyły, dlatego na zdjęciu z Webba jest więcej gwiazd.
@drheist problem jest taki, że na własne oczy tego nie zobaczysz xD