Wpis z mikrobloga

Mirasy pytanie apropo ładowania laptopa w samochodzie. Jaki będzie najlepszy wybór? Ładować go normalnie przez przetwornicę, podłączoną do gniazda zapalniczki, powerbank, osobną ładowarkę gniazdo-laptop czy może jeszcze co innego? Będę ładował laptopa głównie na postoju, dlatego nie chciałbym obudzić się pewnego razu, i nie móc odpalić auta
#elektronika #elektryka #laptopy
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@VIgitt Przetwornica na pewno pobiera więcej prądu ze względu na konieczność... przetworzenia napięcia stałego na przemienne. Więc polecam skorzystać raczej z zasilacza 12V, jeśli jest dostępny dla Twojego modelu laptopa.

Jeśli jednak ma on deklarowaną moc powyżej 100W, to wtedy pewnie samochodowego zasilacza się do niego nie znajdzie i pozostaje przetwornica wraz z dorobieniem dedykowanego kabla zasilania 12V od akumulatora do gniazda wejściowego przetwornicy (bo dla gniazdka zapalniczki dedykowane obciążenie to
  • Odpowiedz
@VIgitt:
20 lat temu gdy nie było powszechnie nawigacji w telefonach używałem laptopa+moduł GPS do nawigacji. Początkowo w układzie: przetwornica z 12V na 230V i do tego podpięty zasilacz laptopa. Niestety taki układ nie był dobry, alternator siał zakłóceniami i wydajność przetwornicy 230V (niby 300W) była zbyt mała, laptop miał tendencję do rozładowywania się. Kupiłem wówczas przetwornicę uniwersalną z różnymi wtyczkami z 12V na (wybieralne z kilku) 19V i problem
  • Odpowiedz
@VIgitt: jeśli adhoc to @bialy100k wyczerpał imho temat. Jeśli jednak tego kompa masz non stop w aucie to przemyśl "instalację hotelową" z drugim akumulatorem i ew. panelem fotowoltaicznym. Mam taki układ w pickupie i bardzo sobie chwalę, a sporo zdarza się robót na zadupiu gdzie starlinkiem sobie internet dostarczam, więc prócz laptopa mam też zasilanie do starlinka, czasem lodówkę.
  • Odpowiedz