Wpis z mikrobloga

#garmin

To znowu ja ( ͡° ͜ʖ ͡°)

W zasadzie podjąłem już decyzje, że wleci Garmin tylko się zastanawiam cały czas czy instinct 2 solar czy fenix 7s pro

Niestety mam małe nadgarstki i regular 7 wygląda na bardzo duży, a szkoda.

Co mnie przekonuje do insticta 2, fajny gshockowy design (ale nie nadaje się na wszystkie okazje), o wiele lepsza bateria, bardziej analogowy

Co mnie przekonuje do 7s pro - latarka (wiem, że korzystałbym z tej funkcji bardzo często, bo robię to w moim obecnym AW z amoledowym torchem, a instinct niby ma też latarke z ekranu, ale słabiutkie to podobno), kolorowy ekran i bardziej stonowany wygląd

Główne zastosowania na co dzień to mierzenie treningów na siłowni, snu, odczytywanie powiadomień that's all w zasadzie. Sezonowo wyjazd w góry. Tu też mam pytanie, jak sobie radzą te zegarki ze śledzeniem trasy samym gpsem w górach na całodniowej wędrówce? Daje to radę (głównie pod względem baterii)? Nie zależy mi na ekstra dokładnym odwzorowaniu trasy więc podejrzewam, że sam GPS starczy. W zasadzie nie wiem czy byłyby potrzebne mapy z 7s, bo to co jest w instincie gdzie wgrywa się trail i po prostu prowadzi po dróżce myślę, że do takie szybkiego spojrzenia starczałoby idealnie, bo i tak w pogotowiu zawsze jest telefon do dokładniejszej mapy ¯\(ツ)/¯ (ale może nie dostrzegam potencjalnych zalet lepszych map na nadgarstku)

Cena nie gra roli, bo mam dopłatę od firmy więc w przypadku instincta to nie płacę nic, a w przypadku fenix 7s pro to mała dopłata.

Podzieli się ktoś wrażeniami z korzystania z jednego lub drugiego? Może ktoś się zastanawiał między dwoma też?
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Need: Mam Fenix 7 i często rejestruję nim ślady – sprawdza się świetnie. Minusy to wolno działający kompas, który potrzebuje sporo czasu, żeby ustalić północ, oraz mało szczegółowe mapy. Aha, koniecznie wybierz wersję z szafirowym szkłem. Instinct z tego co widzę nie ma szafiru, więc nawet bym go nie rozważał
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
Aha, koniecznie wybierz wersję z szafirowym szkłem

@d4rwin:

Nie wiem czy w moim wypadku aż takie to koniecznie, na AW7 po 1,5roku mam zaledwie jedną rysę, a tam ekran jest o wiele bardziej wyeksponowany i nie jest zanurzony w kopercie.
  • Odpowiedz
@Need: gdybym mial ryse na szkle po 1,5 roku to bym wyrzucil zegarek, ale to zalezy od osoby. Fenix w hardkorowym uzyciu od premiery (prace budowlane, bushcrafting itd.) i zero rys
  • Odpowiedz
Tu też mam pytanie, jak sobie radzą te zegarki ze śledzeniem trasy samym gpsem w górach na całodniowej wędrówce? Daje to radę (głównie pod względem baterii)? Nie zależy mi na ekstra dokładnym odwzorowaniu trasy więc podejrzewam, że sam GPS starczy. W zasadzie nie wiem czy byłyby potrzebne mapy z 7s, bo to co jest w instincie gdzie wgrywa się trail i po prostu prowadzi po dróżce myślę, że do takie szybkiego spojrzenia
  • Odpowiedz
@Need: z map i tak było mi niewygodnie korzystać. Zawsze pod ręką mam telefon na którym mapy obsługuje się dużo wygodniej. A wolę ładować rzadziej niż częściej. I jak tylko Instinct 2 Solar miał pierwszą promocyjną cenę na Amazonie to go kupiłem. I byłem bardzo zadowolony dopóki nie wyszedł 2X. Teraz bym go chciał dla lampki i jeszcze lepszej baterii, ale nie aż tak, żeby zmieniać już teraz.
  • Odpowiedz
koniecznie wybierz wersję z szafirowym szkłem. Instinct z tego co widzę nie ma szafiru, więc nawet bym go nie rozważał

@d4rwin: @Need Dlaczego koniecznie szafir? Miałem FR645 bez niego i dopiero porządna gleba na rowerze go zarysowała. Miałem fenixa 6S Sapphire i był wyraźnie ciemniejszy. Teraz Instinct 2 Solar przez 2 lata też nie ma żadnej ryski. Żona od roku ma fenixa 7 Sapphire i też wygląda jak nowy.
  • Odpowiedz
@ShortyLookMean: jak masz w poważaniu rysy, to bierz co chcesz. Szafiru byle jaka gleba nie zarysuje, predzej przeryjesz tytanowa koperte. Zalezy czego potrzebujesz. Moj zegarek musi wygladac i byc wytrzymaly.
  • Odpowiedz