Aktywne Wpisy

Bela_Talbot +48

źródło: temp_file7297617962821087067
Pobierz
tojapaweu +232
Demencja to straszna d----a.
Zabrała nam dziadka - powoli, kawałek po kawałku. Pochowaliśmy go sześć lat temu. Babcia się wtedy posypała. Trzy lata później siadło na nią.
Babcia była przy mnie zawsze, od pierwszych kroków, przez szkolne dramaty, aż po dorosłość. U niej bywałem codziennie, znałem każdy kąt jej mieszkania, każdy zapach z kuchni. Była dla mnie drugą mamą, czasem nawet ważniejszą.
Dziś
Zabrała nam dziadka - powoli, kawałek po kawałku. Pochowaliśmy go sześć lat temu. Babcia się wtedy posypała. Trzy lata później siadło na nią.
Babcia była przy mnie zawsze, od pierwszych kroków, przez szkolne dramaty, aż po dorosłość. U niej bywałem codziennie, znałem każdy kąt jej mieszkania, każdy zapach z kuchni. Była dla mnie drugą mamą, czasem nawet ważniejszą.
Dziś
1. W Szwajcarii gdzie przyłożysz aparat, to zdjęcie udane.
2. W Szwajcarii gdzie nie przyłożysz aparatu, to zdjęcie udane.
Która z wersja napisana jest poprawną polszczyzną? A może obie są prawidłowe?
#jezykpolski #gramatyka #grammarnazi #polszczyzna #pytaniedoeksperta
@Asarhaddon: A nie powinno być:
1. W Szwajcarii gdzie aparat przyłożysz, tam
- Nie ma dnia, żebym nie wypominał sobie niegrania jako aktor (wzmocnienie)
- Czy pomógłbyś mi cokolwiek bym nie zrobił? (chyba wątpliwość, niepewność)
- Zastanawiam się, czy nie powinniśmy się go pozbyć raz a dobrze (wątpliwość, niepewność)
1. jeżeli istotnie jest to tylko mowa potoczna, to dziwnym jest, że mamy do czynienia z bardziej rozbudowanym, niż w standardowej wersji, zdaniem - nie jest tak, że mowa potoczna dąży raczej do uproszczenia form?
2. zdanie typu "nie pomogłbyś" (czyli z dodatkowym "nie") w moim odczuciu to inna kategoria niż to z mojego przykładu (oczywiście wiem, że nie ma tu mowy o