Wpis z mikrobloga

Od lat chciałem polecieć do Azji, interesuje mnie zarówno kultura Japonii jak i dawnych Chin (tj. Tajwanu). Niestety, nie jestem na tyle kasiasty żeby obskoczyć oba kierunki, więc muszę wybrać który pierwszy, a który za parę lat. Japonia to Japonia, bogata kultura, historia, megalopolis Tokio, ale Tajwan jest też interesujący, do tego tańszy, jest mniej oblegany przez turystów, bardziej alternatywny, no i pozwala wyskoczyć też na parę dni do HK. Co proponujecie?
#podroze #azja #podrozujzwykopem #japonia #tajwan #hongkong

Gdzie lepiej polecieć?

• Japonia 16.7% (1)
  • Tajwan + Hong Kong 83.3% (5)

Oddanych głosów: 6

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Karl_Tofel: nie byłem w HK ale Tajwan jest mega oblegany przez turystów, głownie tych z azji. Nie mniej jednak ani w Japonii ani na Tajwanie, turyści nie byli dla mnie żadnym problemem, w końcu byłem jednym z nich. Na twoim miejscu skoczyłbym na Tajwan, nie wiadomo co przyniesie najbliższe parę lat. Jak lubisz Japonie to kupisz tam japońskie produkty i zjesz dobre japońskie żaracie a i usłyszysz język japoński na
  • Odpowiedz
@Karl_Tofel nie wypowiem się bo nie byłem, ale argumentu o turystach to nie za bardzo rozumiem - nie jedziesz w Bieszczady tylko do miejsc gdzie gęstość zaludnienia na km2 wynosi 6-10 tysięcy ludzi a w dzielnicy Daan w Taipei 30 tysięcy na km2. Jaka różnice robi paru białych wiecej czy mniej ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Karl_Tofel Tajwan ( ͡º ͜ʖ͡º) Przez 50 lat był przecież japońską kolonią więc jest tu wciąż dużo elementów japońskich. Sami Japończycy nawet mówią że Tajwan przypomina im Japonię z lat 80tych ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Karl_Tofel: nie wiem na co ostatecznie padł wybór bo odkopuję starego posta, ale wybrałabym chyba Tajwan, z powodów o jakich napisali poprzednicy. Mi się on bardzo podobał, dobre jedzonko, super pogoda, sympatyczni ludzie. Czułam się tam jak w takiej nowocześniejszej Japonii (jeśli chodzi o mentalność ludzi :)). Sama myślę, żeby tam wrócić i pozwiedzać coś więcej niż Taipei :D

A Hong Kong również sympatyczny, mimo tego że dość tłoczny no
  • Odpowiedz