Wpis z mikrobloga

Cześć, mam działkę rolną, w sąsiedztwie jest kilka działek na których są wybudowane domy mieszkalne, na przeciwko mojej działki domki letniskowe całoroczne, duże.

1) Zastanawiam się co mogę zrobić, aby dowiedzieć się czy w bliżej nieokreślonej przyszłości mogę na mojej działce:
- wybudować dom mieszkalny
- wybudować x domków całorocznych

Z tego co się orientuję, nie ma MPZP dla tego obszaru. Nie mam póki co szczegółow np jaki konkretnie duży dom, lub domki chciałbym wybudować, po prostu chciałbym wiedzieć co mogę a co nie, a jeżeli nie mogę to co można zrobić, aby to zmieni

2) Mam też działkę rolną jakby trochę w lesie (zdjęcie na ss). Ciekawym pomysłem mogłoby być wybudowanie tam domku. Przypuszczam jednak, że wybudowanie tam domku może być problematyczne. Co powienieniem sprawdzić, aby się dowiedzieć czy to w ogóle możliwe? Widziałem gdzieś na necie jak ludzie budują jakieś domki w lesie czy na drzewie. Jakie są ewentualnie alternatywy?

#domyszkieletowe #budownictwo #budowadomu #budowa #budowlanka #dom #budujzwykopem #nieruchomosci
pepepanpatryk - Cześć, mam działkę rolną, w sąsiedztwie jest kilka działek na których...

źródło: Screenshot

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pepepanpatryk: występujesz o warunki zabudowy tylko do tego musisz mieć już pewną koncepcję co tam chcesz stawiać oraz trochę dokumentów tzw. promesy od dostawców wody, energii, gazu i odbiorcy ścieków, że są gotowi świadczyć te usługi dla twojej działki

w warunkach zabudowy określasz ogólnie parametry budynku/ów tj. rodzaj dachu, wysokość budynku, wymiary budynku, liczba kondygnacji, powierzchnie itp w przedziałach minimalna, projektowana oraz maksymalna

w zależności od urzędu mogą ci wydać warunki zabudowy
  • Odpowiedz
@Catmmando: Dzięki, właśnie sęk w tym, że nie jestem do końca pewny czy chciałbym tam postawić po prostu chatę dla siebie czy jednak kilka domków letniskowych całorocznych. Rozumiem, że decyzja co do WZ w obu tych przypadkach może być całkowicie inna. Czy można wystąpić o WZ dla obu przypadków? Gdybyś był w podobnej sytuacji to co byś zrobił? Czy te warunki zabudowy te konkretny, rodzaj dachu itp. Czy to wszystko
  • Odpowiedz
@pepepanpatryk: według tego artykułu można złożyć dwa wnioski o WZ i oba po uprawomocnieniu będą ważne pod warunkiem że dotyczą się innego rodzaju inwestycji https://spkancelaria.pl/2020/05/06/kilka-decyzji-wz-dla-jednej-dzialki/

nie wiem czy urząd twój i urzędnik tak interpretuje budynek wolnostojący jednorodzinny czy np zespół budynków wolnostojących, to się niestety różni od widzimisię urzędasów więc dobrze żebyś odwiedził urząd i się zapytał osobiście

a warunki zabudowy sam zgłaszasz i wypełniasz wniosek, jest standardowy formularz i
  • Odpowiedz
@pepepanpatryk: w sumie to nikt w tym wątku nie napisał Ci w 100% prawdziwych i rzetelnych informacji. Nawet @Catmmando nie do końca ma rację, chociaż większość się zgadza.

Decyzja o WZ jest Ci potrzebna i to możliwie jak najszybciej. Jedna decyzja Ci wystarczy, bez różnicy czy chcesz tam postawić jeden, czy 10 budynków. Niestary trochę późno się obudziłeś z pytaniem i możesz się nie wyrobić z uzyskamiem decyzji, a
  • Odpowiedz
@pepepanpatryk: zależy od urzędu i stopnia przeszkolenia Grażyn zza biurka. Zawsze polecam papierowe wersje wniosków na obecnym poziomie umiejętności urzędników w moim rejonie :D
  • Odpowiedz
@woocash23: do końca 2025 roku gminy mają uchwalić tzw. plan ogólny zagospodarowania terenu, który ma zastąpić "studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy" jakie mogło ale nie musiało być podstawą do wydawania decyzji o warunkach zabudowy

potem od 2026 roku kiedy gminy będą chciały wprowadzić MPZP to muszą mieć obowiązkowo uchwalony plan ogólny

praktycznie chodzi o to, że gminy im bliżej końca tego terminu tym bardziej będą miały nóż na gardle aby
  • Odpowiedz