#budowadomu #budujzwykopem #hydraulika Witam, zastanawiam się jak mocno jest skomplikowane zrobienie hydrauliki w domu czy sam lub z pomocą ojca jestem w stanie zrobić. - dwa wyjścia na ogród woda (przód i tył domu) - zmiękczacz wody - instalacja pod gaz i rezerwowo zrobić aby była możliwość łatwej instalacji pompy ciepła powietrze woda. - podłogówka osobo sterowanie pokoi + w garażu - dom parterowy czy jest jakiś schemat albo na czymś się wzorować.. ? jaki system wybrać, jakieś dobre praktyk
@lizak21: przyłącza wod-kan, podłogówkę i jakieś wyjście na ogród możesz sobie machnąć ale już na tematy z piecem czy pompa ciepła musisz mieć papier od kogoś z uprawnieniami i dobrze mieć na te rzeczy jakąś gwarancję od normalnej firmy
@lizak21: na wod kan i podłogówkę możesz mieć projekt i zrobić według niego , kotłownie lepiej żeby ktoś z wiedza ogarnął a tez zapleczem serwisowym jak liczyłem to zasadniczo kalkuluje sie to średnio, ktos robi na 8 % vat ty kupujesz 23%, ponadto musisz kupic jakieś podstawowe narzędzia a przypadku hydrauliki nie bedzie parkside
oczywiście mozna oszczędzić, ukladaja samemu styropian albo kanaliże , w przypadku wody to największa korzyść finansowa
@lizak21: spokojnie dacie radę i nie jest to szczególnie trudne. Ale łatwe też nie bardzo i sprawa rozbija się o tak zwane niuanse: jak pospinać recyrkulację, gdzie dać zawory odcinające, gdzie wstawić śrubunki, żeby potem w razie czegho instalacja dała się serwisować, jak to orurować, by całość wyglądała jakoś w miarę, a nie jak hinduska instalacja na słupie. Do tego zwyczajnie wprawa się przydaje, bez niej też zrobicie, ale będziecie
@lizak21: jest naprawdę przepaść czasowa między tym co będziesz robił sam pierwszy raz bez doświadczenia a tym co zrobi dobry fachowiec. Jeśli pracujesz na etacie to braknie ci urlopu w roku na te wszystkie rzeczy które wymieniłeś, po pracy nie zawsze będzie chciało ci się z tym rozkładać, bo będą też inne rzeczy albo normalnie będziesz chciał odpocząć. Ja samemu kładłem styropian pod podłogówkę i ze wszystkimi docinkami i poziomowaniem
Witam, zastanawiam się jak mocno jest skomplikowane zrobienie hydrauliki w domu czy sam lub z pomocą ojca jestem w stanie zrobić.
- dwa wyjścia na ogród woda (przód i tył domu)
- zmiękczacz wody
- instalacja pod gaz i rezerwowo zrobić aby była możliwość łatwej instalacji pompy ciepła powietrze woda.
- podłogówka osobo sterowanie pokoi + w garażu
- dom parterowy
czy jest jakiś schemat albo na czymś się wzorować.. ? jaki system wybrać, jakieś dobre praktyk
jak liczyłem to zasadniczo kalkuluje sie to średnio, ktos robi na 8 % vat ty kupujesz 23%, ponadto musisz kupic jakieś podstawowe narzędzia a przypadku hydrauliki nie bedzie parkside
oczywiście mozna oszczędzić, ukladaja samemu styropian albo kanaliże , w przypadku wody to największa korzyść finansowa
Jeśli pracujesz na etacie to braknie ci urlopu w roku na te wszystkie rzeczy które wymieniłeś, po pracy nie zawsze będzie chciało ci się z tym rozkładać, bo będą też inne rzeczy albo normalnie będziesz chciał odpocząć. Ja samemu kładłem styropian pod podłogówkę i ze wszystkimi docinkami i poziomowaniem