Wpis z mikrobloga

Jak to jest ze samorządy zlecają budowy w trybie przetargowym na szkoły, baseny, świetlicę, drogi, mosty, szpitale czyli skomplikowane wieloetapowe budowy i jest git ale budowa 3 piętrowego klocka z betonu z garazem to już zadanie dla "wyspecjalizowanych" firm sektora prywatnego, majstersztyk inżynierski, sprawa nie do udźwignięcia przez samorządy?
W-----a mnie to pierd*lenie i narracja że deweloperuchy realizują jakas misję społeczna, skoro tak to zamiast dotować kasa publiczna deweloperow budujmy spolecznie w systemie przetargów publicznych i Pan deweloperuch niech konkuruje o budowe z innymi firmami. Dzięki temu będziemy znali realny koszt budowy i będzie publiczny nadzór.
Ostatnie Pomysly puszczane w medniach na "uwolnienie" Panstwowych gruntow co kialoby obnizyc ceny XD dla deweloperuchow to najbardziej korupcjogenne gowno o jakim slyszalem.
#nieruchomosci #deweloperuchy #bk0
Sebastix - Jak to jest ze samorządy zlecają budowy w trybie przetargowym na szkoły, b...

źródło: images

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sebastix bo jak masz szkołę czy basen, to żadne znajomości i kombinatorstwo nie ma znaczenia, bo nikt prywatny tego nie zagarnie dla siebie.

A jakby były mieszkania, to politycy, wójtowie i ich rodziny miałyby mieszkania za darmo na pęczki (i jeszcze by na nich zarabiali wynajmując innym). A inni by nadal nie mieli nic i nawet jakby mieli pieniądze, to by nie mogli ich kupić.

Zobacz co obecnie dzieje się w
  • Odpowiedz
@Sebastix: w sumie dawno nie widziałem nowej szkoły zbudowanej przez samorząd.

Jak pamietam moją podstawówkę zbudowaną w 1985 to tam tyle było rzeczy spaprane, że powiedziałbym, że chyba gorzej niż bloki to wyglądało.
  • Odpowiedz
  • 24
@MG78: bardzo dużo szkół buduje się w gminach podmiejskich. Standard jest na naprawdę wysokim poziomie i komuś kto doświadczył polskiego systemu edukacji lat 90 i 00 (czyli mi) to jak wyglądają i w jakimś standardzie są budowane nowe szkoły kompletnie i pozytywnie ryje głowę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Sebastix: no, i to byłoby sensowne. Patologią obecnie jest to, że miasto wyprzedaje swoje grunty, udaje że pod konkretny cen i ze zrobioną specyfikacją (patrz: plany zagospodarowania przestrzennego) - a przyjdzie deweloper, zrobi se jak chce, upchnie kilka klocków na jednej działce. A samorząd jeszcze to klepnie, bo oczywiście nikt nie będzie się czepiał tego, że przy jednej ulicy jest kilka 'wizji' różnorakich deweloperów i do stajemy pstrokaciznę przestrzenna xD
  • Odpowiedz
@tussipect: Gdzie 2 Polaków tam trzy opinie. Ty byś chciał zebrać 50 osób i zgodzić się na przykład na jeden kolor elewacji? ¯\(ツ)/¯.
Słyszałem o jednym przypadku 20 lat temu, gdzie kilku znajomych się skrzyknęło i wybudowało nieduży blok dla siebie. Ale to byli informatycy.
  • Odpowiedz
@Sebastix: Tylko zdajesz sobie sprawę, że o tym co piszesz, jest najmniejszym problemem. Wyzwaniem jest rozdysponowanie takich mieszkań. Jeżeli cena będzie mniejsza niż rynkowa, to będziesz mógł je co najwyżej pooglądać w folderze reklamowym, a dostaną je znajomi królika. Mam nadzieję, że dostrzegasz, jak wiele osób żyje z podłączenia do państwowej kroplówki. Ostatnio wyciekło, jak są zorganizowane związki sportowe, nad którymi państwo też teoretycznie ma nadzór. Takich przykładów niegospodarności są
  • Odpowiedz
@Sebastix: bo gminy zwyczajnie nie chcą być posiadaczem mieszkań. Sporo gmin w ogóle sprzedaje mieszkania komunalne. Wiesz czemu? Bo musi do nich dopłacać. Ponad połowa mieszkań komunalnych ma długi w spłacie czynszu. I niestety z tym nic nie da się zrobić. Żeby gminy budowały mieszkania i je wynajmowały po taniości to musi najpierw wejść prawo, które pozwala na eksmisję lokatora który nie płaci. Niestety takie prawo w Polsce nie przejdzie
  • Odpowiedz
@Sebastix: Bo tam są duże wały ale nie widać bo projekty są bardzo indywidualne.
Szkoła teraz w okolicy się buduje i koszt to będzie około 80 milionów. 20 lat temu budowali szkołę i to większą - koszt to było 15 milionów. Już słyszę o mocnych wałach jakie tam odchodzą ale informacje mam od znajomych co z nimi współpracują to nie będę się pruł.
  • Odpowiedz
@Sebastix: bo nie mamy dobrego systemu dysponowania takimi mieszkaniami. Obecne komunalne to jak ktoś dostał za komuny to uważa, że jest jego i w praktyce tak jest, dziedziczą je jego dzieci i już nie bardzo da się rodzinie mieszkanie odebrać jak raz zamieszkała, choćby była bajecznie bogata i miała pięć willi pod miastem. Nikt nie ma serca powiedzieć tym staruszkom z komunalnych że to miało być na chwilę i nikt
  • Odpowiedz
@Sebastix: sprawdź sobie ile kosztują te samorządowe inwestycje.
Są o 20% droższe niż na rynku.
Do tego w tych przetargach wlasnie wezma udział te wyspecjalizowane firmy sektora prywatnego.
Ale beda musialy dac wyzsza cene, bo jak w urzedzie jakis kretyn wpisze w siwz ze maja być jakieś klamki o okreslonej specyfikacji, to choc bys sie zesral i obnizyl koszty o polowe, to tego juz nie zmienisz.
Chyba że się znaja
  • Odpowiedz