Aktywne Wpisy

BlackenedBlue +660
źródło: temp_file2836735290278384907
Pobierz
vieniasn +102
dziś to na główną wszedłem i zobaczyłem tam komentarz tak głupi że aż ciężko mi w to uwierzyć i to jeszcze plusów sporo ma tam już coraz gorzej z ludźmi

Pisze jako osoba, która nie siedzi w temacie. Wczoraj słuchałem wywiadu z Rayem Kurzweilem (znany futurysta, jeśli ktoś nie kojarzy). Stwierdził on, że moc paneli solarnych przyrasta w tempie wykladniczym. W związku z tym uważa on, że w ciągu 10 lat energia słoneczna pokryje całe nasze zapotrzebowanie.
Myslicie,ze jest to możliwe? Wzrost wykładniczy jest nieintuicyjny dla ludzkiego rozumu i aż ciężko uwierzyć, że za 10 lat mielibyśmy nie potrzebować energii atomowej itp.
źródło: temp_file5742662380018829526
PobierzGdyby ktoś tym zagadnieniem sensownie zarzadzał w skali globu to może, a tak to popatrz jak u nas fotowoltaiki jest wyłaczana bo za dużo prądu w dzień idzie do sieci.
Elektrownie szczytowo-pompowe
Futurysta - człowiek z ambicjami, ale zbyt leniwy żeby zostać naukowcem.
4.7GWp w 2022
4.2GWp w 2023
Myślę że zejdziemy z instalacją do 3GWp rocznie, zakłądając że instalacja pożyje średnio 30 lat mamy 100GWp w słońcu
Przy ładnej pogodzie to generuje 60-70GW mocy a Polska w słoneczną niedziele potrzebuje 15GW. Także uważam że nie jest możliwe w takich okresach zmagazynować tej energii, bardziej możemy się skupiać na większym dostosowaniu zużycia do produkcji. Ta energia słonczena będzie
https://chiny24.com/energetyka/chiny-plany-utworzenia-globalnej-sieci-energetycznej
To jest realne ale trzeba pamiętać o jednoczesnym rozwoju magazynów energii. Bez nich to możesz mieć i 200% i dalej mieć blackout'y (zakładając brak innych źródeł ofc)
@sernik_siostry_eutanazji: albo zbyt glupi ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
@dowujawafla:
właściwie to jeśli ktoś wynajdzie sensowny nadprzewodnik to finito wszystko na słoneczko będzie zasilane
Znaczy się mówisz, że nadprzewodniki pozwolą przesyłać energię na wielkie Odległości? W sensie że wschodniej półkuli na zachodnią i z północnej na południową?
Pytam, bo do pokrycia światowych potrzeb potrzeba tylko 86tys km2 panela. Sahara nawet by nie zauważyła jakby jej kawałek tym pokryć, więc koncepcja przednia.
@majk3l: Jak kilka burz piaskowych przejdzie to na panelach szyba zostanie wypiaskowana. Matowa raczej dużo słońca nie przepuści.