Wpis z mikrobloga

Hej potrzebuje pomocy!

Posiadam Toyota Prius III (2010r), 3 dni temu przejechałem nim 100km, wszystko bez zarzutu, samochód został wyłączony, następnego dnia rano kiedy go uruchomiłem i przejechałem może 100-200m i chciałem go wyłączyć przycisk POWER(start/stop) przestał reagować i nie chciał mi pozwolic na WYŁĄCZENIE samochodu - Przycisk kompletnie nie odpowiadal, nie paliła się w nim diodka podświetlająca. Samochodem normlanie mogłem zmienić bieg na D, N, R, włączyć Parking. Auto zachowywało się normlanie, tylko z tym że nie chciał się wyłączyć.

Zajechałem do domu i aby go wyłączyć musiałem wyjąć bezpieczenik dużej baterii hybrydowej. Po jej włożeniu auto jest jakby ,,zapalone", świecą się kontorolki deska rozdzielcza, lecz nie działa silnik, a przycisk POWER nie odpowiada - Nie działa jego kilkukrotne klikanie lub trzymanie przez 30sekund. Na przycisku też nie pali się wciąż kontrolka, co za tym idzie auta nie można wyłączyć, ani odpalić.

Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem?

#toyota #prius #mechanikasamochodowa
Krulu - Hej potrzebuje pomocy!

Posiadam Toyota Prius III (2010r), 3 dni temu przejec...

źródło: 454446307_7710651545699778_7560191379734031929_n

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Krulu To są problemy. Kiedyś w w124 zablokowała mi się stacyjka, rozwaliłem ją i śrubokrętem odpalałem, a gasiłem specjalnym gaszakiem przy pompie wtryskowej. Jeszcze się dało odpalić dając napięcie na jeden z 3 pinów kostki przy podszybiu... Kocham ten samochód.
  • Odpowiedz
  • 0
Sądzę że sam już wiesz co jest popsute. Zczytaj błędy. Jeśli ich nie ma to podejrzewam ze interfejs diagn ma funkcję testu przycisku start stop. Jeśli jest niedrogi to wymień na używkę. Czasem jest to tańsze rozwiazanie niż diagnostyka u mechanika. ( Oczywiście nie zawsze jest zakończone sukcesem)
  • Odpowiedz
  • 0
@Uli23: Niestety interfejs auta nie pokaze mi błędów, bo ich nie ma. Co prawda kupiłem na allegro używke przycisk, ale wymiana nie podziałała. Ryzyko takie że przycisk który kupiłem jest też zepsuty, lecz jaka jest na to szansa :P
Jutro z przyciskiem podjade do mechanika od toyota (nie ASO) i sprawdze czy dobrze on działa.

Niestety Prius stoi jakies 25km od pierwszego warsztatu co się zajmuje typowo toyotami, a laweta
  • Odpowiedz