Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #komputery #minipc

Hej, mam pytanie może wy się bardziej będziecie orientowali. Planuje kupić komputer który miał by służyć jako centrum multimedialne typu IPTV, youTube itp. Oraz dla moich potrzeb w stylu postawienie kilku kontenerów dokerowych i inne cuda.
Chce by takie centrum mogło posłużyć kilka lat i nie trzeba było go co chwile zmieniać. Chce też by nie pobierało za dużo prądu.
I teraz mam pytanie czy chiński komputer z prockim n100 w stylu FIREBAT T8 pro będzie do tych celów wystarczający? Czy kupić poleasingowego mini PC z prockiem I5-9500T? Co polecacie?
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jas0nas: n100 jest git, ja świeżo na tym NASa zrobiłem, kupiłem AOOSTAR R1, 2 dyski po 4TB, za platformę robi xpenology (bootuje z karty microSD :D), w kontenerach Jellyfin jako lokalny Netflix (jest apka do TV), Immich robi za lokalne Google Photos (dodatkowo bajery ML, jak rozpoznawanie twarzy i obiektów), dodatkowo z paczek Syncthing (backup komputerów i telefonów) i Tailscale jako VPN, do Surveillance Station podłączyłem tanią chińską kamerkę
maniel - @jas0nas: n100 jest git, ja świeżo na tym NASa zrobiłem, kupiłem AOOSTAR R1,...

źródło: Zrzut ekranu 2024-08-14 095910

Pobierz
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@maniel świetnie dzięki właśnie takiej rady potrzebowałem :) kupuje jakiegoś n100 czekam tylko na jakąś fajną promocje na AliExpress ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz