Wpis z mikrobloga

Jaki macie stosunek do kasku rowerowego?
Ja generalnie noszę, ale dlatego ze naoglądałem się filmikow z wypadkami, gdzie kask czasem ratował zycie.
#rower #rowerzysta #jazdarowerem

Czy podczas jazdy rowerem nosisz kask?

• tak 63.3% (88)
  • nie 29.5% (41)
  • nie, ale kupię 7.2% (10)

Oddanych głosów: 139

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Milo900 Oczywiście, że jeżdżę w kasku. Czy to jadę 5 czy 150km mam go na łbie, a nuż mnie uratuje. Jeździłem kiedyś z ziomkiem, co nie miał kasku, po pierwszej glebie od razu kupił, dobrze, że nic mu się nie stało XD
  • Odpowiedz
@Milo900: Noszę zawsze, nawet na 2km dojazd do sklepu.
W moim bliskim otoczeniu był wypadek, gdzie przy stosunkowo niskiej prędkości rowerzysta uderzył głową o chodnik. Gdyby miał kask, prawdopodobnie skończyłoby się na złamanym obojczyku. A tak, pęknięta czaszka, krwiak, prawie 8 miesięcy potrzebnych na powrót do zdrowia.
  • Odpowiedz
@Milo900:

W większości sytuacji gdzie ginie rowerzysta nie będący dzieckiem lub osobą po 50, kask niewiele by pomógł.

Za bardzo by pomógł starszym rowerzystom, osoby po 60 nie potrafią za dobrze jeździć i nie potrafią bezpiecznie upadać, a emeryci na elektrykach to już w ogóle "legion samobójców".

BTW Ceny kasków rowerowych to jakiś spisek jest, pół tysiaka za cokolwiek co ma dobrą wentylację i nie wygląda jak pieczarka to gruba
  • Odpowiedz