Wpis z mikrobloga

Mireczki pomocy, jechałem sobie grzecznie aż tu nagle facet mi wyjeżdża z podporządkowanej wprost pod moje auto. Wzywam policję, robię zdjęcia, zgłaszam do ubezpieczalni, auto odstawiam do ASO na wycenę szkody. Wysyłam wszystkie zdjęcia, dokumenty, oświadczenia, notatkę policji i to za mało, ubezpieczalnią odmawia wypłaty ubezpieczenia ponieważ właściciel polisy OC nie chce złożyć stosownego oświadczenia, nie on był kierującym - auto pożyczył koledze. Auto zastępcze dostałem tylko na tydzień, ubezpieczalnia odmawia wystawienia dokumentu przyjęcia odpowiedzialności materialnej za szkodę. Co teraz mogę zrobić, auto rozbite, zastępczego nie chcą dać, poświadczenia szkody nie chcą przesłać do serwisu, na info linii mnie zbywają, nie odpisują na maile. Ubezpieczyciel sprawcy trasti. Ubezpieczyciel twierdzi że dopóki nie dostanie oświadczenia właściciela polisy to nic nie dostanę. Co robić, brać prawnika i do sądu z nimi? Są jakieś firmy które się tym zajmują?

#oc #wypadek #samochody #prawo #motoryzacja
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dziwna sprawa. Zazwyczaj w przypadku obecności Policji na miejscu wystarczy podać tylko ubezpieczalni szczegóły typu jaka komenda, data etc i ubezpieczalnia sama się z tym buja.

Ubezpieczyciel sprawcy trasti.

Może dlatego... Brzmi jak nazwa firmy wymyślona w 10s na sedesie...

Ale to ubezpieczyciel "Twojego" wozu ma się z nimi bujać. Nie Ty.
  • Odpowiedz
Ubezpieczyciel sprawcy trasti

@Zubern: serdecznie współczuję.
Czy Twój ubezpieczyciel uczestniczy w BLS? Jak tak - zgłoś sprawę do swojego ubezpieczyciela i oni się będą z trasti kontaktować w Twoim imieniu.
  • Odpowiedz
ubezpieczalnią odmawia wypłaty ubezpieczenia ponieważ właściciel polisy OC nie chce złożyć stosownego oświadczenia, nie on był kierującym

@Zubern: Od razu złóż skargę do Rzecznika Finansowego, a potem prawnik i odwołanie od decyzji ubezpieczyciela, w ostateczności sprawa cywilna w sądzie

, nie on był kierującym - auto pożyczył koledze

tak z ciekawości - kto jest wpisany jako kierujący w notatce?
  • Odpowiedz
polisa OC jest na dane auto, nie na kierowcę.

@lofix: to akurat mit. Gdyby tak było to jak spowodujesz szkodę nie swoim samochodem to zwyżka by szła na właściciela a nie na ciebie, a idzie na ciebie i ty masz zwyżkę, a właściciel samochodu nic.
  • Odpowiedz
@Zubern: Cześć, napisz proszę numer szkody, imię, nazwisko na adres pomoc@trasti.pl Sprawdzimy w czym jest problem. Ogólnie wyjaśniając, ubezpieczyciel nie może wypłacać świadczeń bez refleksji, bo musi działać w ramach przepisów i ochrony interesu klientów, którzy płacą składki, z których te świadczenia są wypłacane...
  • Odpowiedz