Wpis z mikrobloga

@CzTeRyZeRoV8: no ja miałem ale to zależy od dotacji bo są różne, u mnie w up firmę trzeba trzymać rok (opłacać zus) bo w innym razie musisz oddawać, ale jak minie rok to nie musisz nic oddawać a sprzęty możesz nawet sprzedać, to w większości są jakieś unijne projekty mające pobudzić przedsiębiorczość, 10tys euro dotacji to już nie brzmi tak dużo, niektórym z tych firm się uda przetrwać, niektórym nie
  • Odpowiedz
@CzTeRyZeRoV8: dodatkowo nie dostaniesz dotacji jak powiesz że chcesz dotacje tylko wypełnia się formularze, plany na daną firmę, umiejętności, potrzebny sprzęt i oceniają czy to wszystko ma ręce i nogi
  • Odpowiedz
  • 0
@xiv7: ile trzeba na zus zabulić? proporcjonalnie się opłaca? skoro "to takie proste" to czemu nie słyszę od conajmniej co drugiej osoby z firmą, że właśnie z takowej dotacji skorzystało??? gdzie jest haczyk
  • Odpowiedz
@CzTeRyZeRoV8: to nie jest "takie proste", jak mówię, dostają z unii np 5mln na dotacje i muszą je rozdać ale wypełniasz biznesplany i różne takie formularze i przyznają punkty danemu zgłoszeniu i dają po kolei tym najlepiej ocenianym aż do końca budżetu i reszta z mniejszą punktacją już nie dostanie, zus pierwsze pół roku 375zł miesięczne około a przez drugie pół roku 750zł, firmy rozkręcające się często na początku niewiele
  • Odpowiedz
  • 0
@xiv7: a pytanie, bo może się orientujesz, dalej przechodzi myk, że jesteś zatrudniony na Węgrach, raz w miesiącu jedziesz tam na kawę i przy okazji spaceru roznosisz "100 ulotek" i jesteś kompletnie zwolniony z zusu jako, iż jesteś zatrudniony na umowę o pracę w państwie członkowskim ue???
  • Odpowiedz
@CzTeRyZeRoV8: każda dotacja może się różnić regulaminem, u mnie nie można mieć umowy o pracę w ciągu roku, co najwyżej zlecenie, a czy firmę można założyć w innym kraju to nie wiem, wydaje mi się że nie, ale nie wiem
  • Odpowiedz
@CzTeRyZeRoV8: a i u mnie musisz mieć poręczyciela tak jak przy jakieś dużej pożyczce który nie wegetuje za 800zł miesiecznie tylko normalnie zarabia powiedzmy 5k i podpisze papier że jeśli byś musiał zwracać kasę a nie będziesz miał to od niego mogą ciągnąć, kiedyś to chyba dwóch nawet trzeba było mieć + do 3 lat po wygaśnięciu umowy (rocznej na prowadzenie tej firmy) mogą cię pociągnąć do odpowiedzialności za jakieś
  • Odpowiedz
@CzTeRyZeRoV8: nie było tak strasznie bo ci urzędnicy też mają wy*ebane bo to nie ich kasa i ci nie utrudniają tylko pilnują żeby wszystko było zgodnie z regulaminem danej dotacji, dla mnie największy minus to po 1 że mogłeś kupić tylko dobra trwałe, czyli np farba albo pasta termoprzewodząca odpadają, po 2 musiałeś kupić rzeczy tu i teraz czyli jakieś abonamenty-usługi opłacane co miesiąc przez rok odpadają + nie mogłeś
  • Odpowiedz
@CzTeRyZeRoV8: pewnie są jakieś wskaźniki do zrealizowania, to nie jest tak że dostajesz i elo, np. nie możesz zamknąć firmy przez X lat, zobacz jaki jest okres trwałości projektu. Być może masz wskaźniki zrealizowania jakichś przychodów z przedmiotu zakupionego w ramach tego dofinansowania
  • Odpowiedz
@CzTeRyZeRoV8:

czemu nie słyszę od conajmniej co drugiej osoby z firmą, że właśnie z takowej dotacji skorzystało???

Bo te 20k to sa grosze. Musisz płacić zus, gdzie realnie wiekszosc biznesow zaczyna sie na czarno. Nie mozesz wrzucic tego w towar, na uzywany sprzet rowniez sa duze ograniczenia. Musisz znalezc osobe nie z rodziny, ktora poreczy, ze cie splaci jesli sie nie wywiazesz z umowy, musisz wynajac lokal jesli nie masz
  • Odpowiedz