Wpis z mikrobloga

30k km z Dusterem poszło w 1,5 roku więc mogę się podzielić kilkoma spostrzeżeniami.

kiepski lakier, rysuje się od samego patrzenia, teraz bym zdecydowanie brał metaliczny, chociaż wszystkie są już ekologiczne.

wycierający się lakier od uszczelek. Wada konstrukcyjna pojazdu, bo przy okazji 3 liftu tego nie poprawili. Uszczelki pękają bo rant drzwi o nią haczy. Na czas naprawy, w przypadku lakierowania drzwi, ASO nie daje auta zastępczego. W moim przypadku jedno ASO już od roku milczy mimo przyjęcia zgłoszenia w celu wymiany i lakierowania xD na szczęście udało się to zrobić w innym, no i dali zastępcze jak to stwierdzili „z własnej dobrej woli”.

Ludzie zaczynają się skarżyć na turbinę, wydaje dziwne dźwięki przy 1600-2000k obrotów. W moim przypadku pomogła aktualizacja softu, ale są przypadki wymian turbin. Póki co się uspokoiło i jest cicho. Silnik 1.0 Tce z gamy Renault.

Na plus spalanie, ~8l w jeździe 70/30 krajówki/miasto uznaje za zadowalające.

Wewnątrz plastik fantastik ale praktycznie nic nie trzeszczy, nieprzyjemnych zapachów też nie stwierdziłem. Trochę wkurza lusterko wsteczne, bo pod wpływem wibracji 3 cylindrówki trochę zniekształca obraz.

Po trasie do Chorwacji stwierdzam, że fotele są wygodne i komfortowe.

Podsumowując to na tamten okres nic lepszego NOWEGO w tej cenie i gabarytach nie znalazłem. Dacia niczego nie udaje i ma swój target ludzi w który dobrze się wstrzeliła. Trochę kusi nowy Duster ale zobaczymy jak ta hybryda będzie się sprawować. Niech inni potestują( ͡° ͜ʖ ͡°) #dacia #pokazauto
WaniliowaCola - 30k km z Dusterem poszło w 1,5 roku więc mogę się podzielić kilkoma s...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WaniliowaCola: u mnie już 50k wjeżdża. Lakier metallic też rysuje się od tarcia o powietrze jeśli cię to pocieszy.

Znane miejsca obcierania od uszczelek od razu zabezpieczyłem taśmami i to się sprawdza.

Jeździłem już nowym modelem z tym samym napędem LPG. Poza tym co widać gołym okiem nie czuć różnicy w prowadzeniu czy komforcie, ale na duży plus są klamki zewnętrzne i w końcu dźwięk zamykania drzwi nie budzi odrazy
  • Odpowiedz
@majk_emigrant: Podobno te nowe już mają inną instalacje LPG, nie od Landirenzo a Prinsa. Mi klamki akurat najmniej przeszkadzają w 2gen :D Może jak będzie hybryda na jazdy w pobliżu to się wybiorę, bo już z manualem auta nie chce :)
  • Odpowiedz
@kipowrot: To jest dramat. Jeżeli 1.0T pali 8 litrów, to po co został w ogóle stworzony? Bo przecież nie po to, by zaoszczędzić na benzynie. A pewnie bardziej awaryjny i z niższą kulturą pracy. Że też ludzie się na to nabierają.
  • Odpowiedz