30k km z Dusterem poszło w 1,5 roku więc mogę się podzielić kilkoma spostrzeżeniami.
• kiepski lakier, rysuje się od samego patrzenia, teraz bym zdecydowanie brał metaliczny, chociaż wszystkie są już ekologiczne.
• wycierający się lakier od uszczelek. Wada konstrukcyjna pojazdu, bo przy okazji 3 liftu tego nie poprawili. Uszczelki pękają bo rant drzwi o nią haczy. Na czas naprawy, w przypadku lakierowania drzwi, ASO nie daje auta zastępczego. W moim przypadku jedno ASO już od roku milczy mimo przyjęcia zgłoszenia w celu wymiany i lakierowania xD na szczęście udało się to zrobić w innym, no i dali zastępcze jak to stwierdzili „z własnej dobrej woli”.
• Ludzie zaczynają się skarżyć na turbinę, wydaje dziwne dźwięki przy 1600-2000k obrotów. W moim przypadku pomogła aktualizacja softu, ale są przypadki wymian turbin. Póki co się uspokoiło i jest cicho. Silnik 1.0 Tce z gamy Renault.
• Na plus spalanie, ~8l w jeździe 70/30 krajówki/miasto uznaje za zadowalające.
• Wewnątrz plastik fantastik ale praktycznie nic nie trzeszczy, nieprzyjemnych zapachów też nie stwierdziłem. Trochę wkurza lusterko wsteczne, bo pod wpływem wibracji 3 cylindrówki trochę zniekształca obraz.
• Po trasie do Chorwacji stwierdzam, że fotele są wygodne i komfortowe.
Podsumowując to na tamten okres nic lepszego NOWEGO w tej cenie i gabarytach nie znalazłem. Dacia niczego nie udaje i ma swój target ludzi w który dobrze się wstrzeliła. Trochę kusi nowy Duster ale zobaczymy jak ta hybryda będzie się sprawować. Niech inni potestują( ͡°͜ʖ͡°) #dacia #pokazauto
@WaniliowaCola: u mnie już 50k wjeżdża. Lakier metallic też rysuje się od tarcia o powietrze jeśli cię to pocieszy.
Znane miejsca obcierania od uszczelek od razu zabezpieczyłem taśmami i to się sprawdza.
Jeździłem już nowym modelem z tym samym napędem LPG. Poza tym co widać gołym okiem nie czuć różnicy w prowadzeniu czy komforcie, ale na duży plus są klamki zewnętrzne i w końcu dźwięk zamykania drzwi nie budzi odrazy
@majk_emigrant: Podobno te nowe już mają inną instalacje LPG, nie od Landirenzo a Prinsa. Mi klamki akurat najmniej przeszkadzają w 2gen :D Może jak będzie hybryda na jazdy w pobliżu to się wybiorę, bo już z manualem auta nie chce :)
@WaniliowaCola: 1.8T w Superbie pali 6,5 (160KM), 3.0 BMW pali 9 litrów, a 8 litrów 1.0T uznajesz za dobry wynik? Porażka, może i jest slaby, ale za to dużo pali xD
@kipowrot: To jest dramat. Jeżeli 1.0T pali 8 litrów, to po co został w ogóle stworzony? Bo przecież nie po to, by zaoszczędzić na benzynie. A pewnie bardziej awaryjny i z niższą kulturą pracy. Że też ludzie się na to nabierają.
• kiepski lakier, rysuje się od samego patrzenia, teraz bym zdecydowanie brał metaliczny, chociaż wszystkie są już ekologiczne.
• wycierający się lakier od uszczelek. Wada konstrukcyjna pojazdu, bo przy okazji 3 liftu tego nie poprawili. Uszczelki pękają bo rant drzwi o nią haczy. Na czas naprawy, w przypadku lakierowania drzwi, ASO nie daje auta zastępczego. W moim przypadku jedno ASO już od roku milczy mimo przyjęcia zgłoszenia w celu wymiany i lakierowania xD na szczęście udało się to zrobić w innym, no i dali zastępcze jak to stwierdzili „z własnej dobrej woli”.
• Ludzie zaczynają się skarżyć na turbinę, wydaje dziwne dźwięki przy 1600-2000k obrotów. W moim przypadku pomogła aktualizacja softu, ale są przypadki wymian turbin. Póki co się uspokoiło i jest cicho. Silnik 1.0 Tce z gamy Renault.
• Na plus spalanie, ~8l w jeździe 70/30 krajówki/miasto uznaje za zadowalające.
• Wewnątrz plastik fantastik ale praktycznie nic nie trzeszczy, nieprzyjemnych zapachów też nie stwierdziłem. Trochę wkurza lusterko wsteczne, bo pod wpływem wibracji 3 cylindrówki trochę zniekształca obraz.
• Po trasie do Chorwacji stwierdzam, że fotele są wygodne i komfortowe.
Podsumowując to na tamten okres nic lepszego NOWEGO w tej cenie i gabarytach nie znalazłem. Dacia niczego nie udaje i ma swój target ludzi w który dobrze się wstrzeliła. Trochę kusi nowy Duster ale zobaczymy jak ta hybryda będzie się sprawować. Niech inni potestują( ͡° ͜ʖ ͡°) #dacia #pokazauto
Znane miejsca obcierania od uszczelek od razu zabezpieczyłem taśmami i to się sprawdza.
Jeździłem już nowym modelem z tym samym napędem LPG. Poza tym co widać gołym okiem nie czuć różnicy w prowadzeniu czy komforcie, ale na duży plus są klamki zewnętrzne i w końcu dźwięk zamykania drzwi nie budzi odrazy