Wpis z mikrobloga

#paryz2024 mam nadzieję, że pilka nożna w końcu zniknie z programu olimpijskiego. Turniej do lat 23 to jakiś żart i zaprzeczenie idei olimpijskiej Drugi i ważniejszy powód to piłkarze blokują inne dyscypliny bo co 4 lata liczba olimpijczyków musi być podobna. Piłka olimpijska praktycznie nikogo nie ciekawi a np blokuje stadiony. W miejsce nożnej wstawiłbym futsal i np piłkę plażowa
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@banan0: Ideą igrzysk była rywalizacja amatorów. Dlatego Fifa stworzyla mundial zeby mogli grac zawodowcy w przeciwienstwie do igrzysk. To MKOL zmienil zasady po latach i dopuscil zawodowcow. To ze graja mlodziezowcy jest blizej oryginalnych igrzysk niz pozostale sporty (chociaz amatorami to ich nie mozna nazwac)
  • Odpowiedz
@banan0 Piłka nożna na igrzyskach olimpijskich ma tradycje większe niż turniej mistrzostw świata. Przed rozpoczęciem MŚ to turniej olimpijski uchodził za ten takiej rangi. Dlatego na przykład Urugwajczycy mają na koszulce 4 gwiazdki pomimo dwóch mistrzostw świata. Bo zdobyli przed erą MŚ dwa tytuły olimpijskie. Piłkę nożną na IO trzeba zreformować, ale w drugą stronę. By kluby nie mogły się przeciwstawić powołaniu zawodnika jak to teraz robią masowo. Bo te kadry
  • Odpowiedz
co 4 lata liczba olimpijczyków musi być podobna.

@banan0: no chyba nie, mnóstwo dyscyplin doszło na przestrzeni lat, do tego w starych potworzyli nowe konkurencje to pewnie wioska olimpijska jest ileś razy większa niż 40 lat temu
  • Odpowiedz
@banan0 nie usnąć ale wprowadzić igrzyska w terminie Fifa. Dwa ja bym wprowadził Socce nie futsal, o wiele ciekawsza odmiana, gdzie Polacy coś znaczą to raz, dwa w nią graja sami amatorzy
  • Odpowiedz
y kluby nie mogły się przeciwstawić powołaniu zawodnika jak to teraz robią masowo

@SpalonyTost: hahaha xD kluby wkładają setki tysięcy jak nie dziesiątki milionów w zawodników nie po to by ich im MKOL kradł na jakiś gównoturniej

niech MKOL się zacznie dokładać do kontraktów to można zacząć
  • Odpowiedz
@tyrytyty Wiadomo, to jest biznes i tego się nie przeskoczy. A piłkarz to inwestycja, jak przedmiot lub niewolnik, który ma na siebie zarobić. Tak wygląda teraz profesjonalny sport. Nie wiem czy można nazwać to zmuszaniem, ale może chociaż zrównanie igrzysk z przerwą reprezentacyjną? Klub chyba nie może zabronić zawodnikowi wyjazdu na kadrę w czasie przerwy reprezentacyjnej w sezonie? Na duży turniej typu ME czy MŚ też nie słyszałem o takich przypadkach
  • Odpowiedz
@banan0:

Piłka olimpijska praktycznie nikogo nie ciekawi a np blokuje stadiony. W miejsce nożnej wstawiłbym futsal i np piłkę plażowa

Srogie bzdury. Piłka nożna może twojemu staremu pijanemu kibel zablokować co najwyżej. Włóż chociaż minimum wysiłku i sprawdź sobie gdzie rozgrywane były mecze piłki nożnej. Podpowiem ci, że w miejscach gdzie na pewno nie rozgrywane byłyby mecze futsalu, piłki plażowej ani żadnego innego sportu bo się do tego nie nadają
  • Odpowiedz