@cebulowyInwestor: intel produkuje procki. NVIDIA tylko projektuje swoje układy i je testuje. To zupełnie inny profil działalności
Możliwe, że w dzisiejszych czasach intel nie ma prawa działać, bo koszt R&D jest na tyle kosmiczny, że tylko firma skupiona na produkcji chipów jest w stanie pozostać konkurencyjna. TSMC przykładowo produkuje ogromną ilość chipów na telefony. Inteli raczej nie, bo telefony nie są x86. To dobry
@cebulowyInwestor: Intel musi nadgonić EUV (którego nie ma). Intel też próbuje sił w nowym High NA EUV (TSMC podchodzi z dystansem do nowej technologii). To zrozumiałe, że mają bardzo drogie R&D. Niestety Intel jest w tak złej sytuacji, że niezależnie co zrobi to jest w dupie, bo tak czy owak stracą ogromną ilość pieniędzy na swoich badaniach.
@Saly: chyba że wybuchnie jakaś wojna na Tajwanie i TSMC będzie miało problemy produkcyjne/logistyczne, wtedy Intel może przejąć dużą część rynku bo chyba poza Samsungiem, Intelem i TSMC to nie ma producentów układów
Faktycznie, plus taki, że zdają sobie sprawę, że są w ciemnej dupie i robią jakies ruchy wyprzedzające jak ten.
To bardzo ryzykowny ruch, który może pogrzebać firmę. W tym biznesie standardem jest badanie technologii przez parę lat po czym okazuje się, że oczekiwania mocno rozjeżdżają się z planem początkowym
Ktoś na reddit prześledził zakupy, że jest jedynym z insiderów wierzących w firmę.
Przeglądałem raporty za ostatnie lata to w porównaniu do NVIDI to Intel wydaje kosmiczne kwoty na R&D
#codziennyintel
#intel
#gielda
@cebulowyInwestor: I nic z tego nie wynika ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@cebulowyInwestor: intel produkuje procki. NVIDIA tylko projektuje swoje układy i je testuje. To zupełnie inny profil działalności
Możliwe, że w dzisiejszych czasach intel nie ma prawa działać, bo koszt R&D jest na tyle kosmiczny, że tylko firma skupiona na produkcji chipów jest w stanie pozostać konkurencyjna. TSMC przykładowo produkuje ogromną ilość chipów na telefony. Inteli raczej nie, bo telefony nie są x86. To dobry
Sprawdziłem TSMC i sporo niższe niż Intel
Intel wydaje na R&D więcej niż NVIDIA i TSMC razem.
Oczywiście szukałem infa na różnych stronach, nie sprawdzałem tego bezpośrednio w PDF ich raportów.
Faktycznie, plus taki, że zdają sobie sprawę, że są w ciemnej dupie i robią jakies ruchy wyprzedzające jak ten.
To bardzo ryzykowny ruch, który może pogrzebać firmę. W tym biznesie standardem jest badanie technologii przez parę lat po czym okazuje się, że oczekiwania mocno rozjeżdżają się z planem początkowym