W jakiej branży niefizycznej (inb4 glazurnictwo), oprócz #pracait (Junior czegokolwiek >6000 brutto) i #medycyna (lekarz stażysta - 6798 brutto) da radę bez większego wysiłku dostać więcej niż minimalna (4300 brutto), jako świeżak po studiach bez żadnego doświadczenia komercyjnego?
Większość kierunków humanistycznych to raczej kicha, nawet prawnicy z tego co kojarzę szukają byle czego, żeby tylko zaczepić się na start, a i o to trudno. Może jakaś automatyka / branża wiatrowa? Psychologia?
@wwkbt: ot tak luźne przemyślenia i zachęta do dyskusji, zastanawiam się jak to wygląda w innych zawodach, mam ofertę na 6650 brutto, właśnie w branży IT, na start bez komercyjnego doświadczenia
niby mało ale teraz podobno kryzys i 100 kandydatów na jedno miejsce, to chyba trza brać co dajo
@chuy: Taka pół na pół, sporo też zależy od zakładu. Na hale napewno musisz wypełznąć jak coś się posypie albo zrobić przeglądy. @fajfus42d: Dopiero teraz przeczytałem, że chodzi o niefizyczną. No to w UR nadal jesteś fizycznym.
@fajfus42d pielęgniarstwo i inne z ochrony zdrowia, gdzie masz siatki płać. W firmach prywatnych to musisz raczej mieć coś więcej niż studia/ jakiś staż, praktyki, portfolio.
@Zlmmerman: tylko żeby mieć uprawienia projektowe to najpierw musisz ileś lat odbębnić na budowie, a potem dopóki będziesz robić u kogoś to i tak dostaniesz śmieszne pieniądze
@fajfus42d: Tak naprawde poza informatyka to ciezko znalezc cos takiego.
A z doswiasczenia tylko dopowiem, ze nie jest to mityczny Excel w korpo - klepacz w korpo dostaje kilka stow powyzej minimalnej, i przez 3 lata na wiecej nie ma co liczyc, potem MOZE awansuje tj. doloza mu obowiazkow ale ze sie jeszcze uczy to wyplate podniosa rok pozniej o 1000 zl.
@fajfus42d: nauczyciel. Oprócz pensji masz dodatki socjalne i trzynastkę to zawsze wyjdzie więcej niż minimalna. Dodatkowo brakuje nauczycieli więc zamiast etatu od razu zazwyczaj dostaje się parę nadgodzin. Po paru latach jako mianowany masz 10k brutto easy i nieomal gwarancję że cię nie zwolnią bo nawet nie mogą.
Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak po tylu miesiącach totalnej suszy nie byliśmy gotowi na kilka dni deszczu? Przecież wszystkie rzeki w Polsce miały najmniejszy poziom od lat. Straszyli, ryby zdychały a teraz nagle powodzie? #powodz #susza #wisla #odra
Zapraszam do pisania swoich propozycji "na chlopski rozum" na temat zwalczenia powodzi na śląsku. Zaczne od mojej, skoro na Wiśle jest rekordowy niski poziom wody to może przekierujemy rzekę tak aby plynela do Wisły? #powodz
Większość kierunków humanistycznych to raczej kicha, nawet prawnicy z tego co kojarzę szukają byle czego, żeby tylko zaczepić się na start, a i o to trudno. Może jakaś automatyka / branża wiatrowa? Psychologia?
Panie, kryzys jest, w mordę jeża.
🤔🤔🤔
niby mało ale teraz podobno kryzys i 100 kandydatów na jedno miejsce, to chyba trza brać co dajo
@fajfus42d: Dopiero teraz przeczytałem, że chodzi o niefizyczną. No to w UR nadal jesteś fizycznym.
A z doswiasczenia tylko dopowiem, ze nie jest to mityczny Excel w korpo - klepacz w korpo dostaje kilka stow powyzej minimalnej, i przez 3 lata na wiecej nie ma co liczyc, potem MOZE awansuje tj. doloza mu obowiazkow ale ze sie jeszcze uczy to wyplate podniosa rok pozniej o 1000 zl.
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora