Wpis z mikrobloga

Nigdy się nie interesowałem siatkówką, raz byłem na meczu. Ale jak typowy sezonowy kibic raz na kilka lat obejrzę jakiś ważny mecz. Trochę mnie zaciekawiła ta reprezentacja USA i zacząłem sobie sprawdzać gdzie grają, skoro tak nas tłukli przez pół meczu...

Andreson - w Turcji
Russel - Warta Zawiercie
Jendryk - teraz we Włoszech ale wcześniej LUK Lublin
DeFalco - teraz Japonia, ale wcześniej AZS Olsztyn i Asseco Rzeszów
Christenson - w Rosji
Holt - w Chinach, wcześniej sporo we Włoszech
Ma'a - w Turcji, ale wcześniej GKS Katowice
Jaeschke - w Japonii, ale wcześniej Asseco Rzeszów
Muagututia - w Indonezji, ale wcześniej Warta Zawiercie
Averill - Włochy, ale wcześniej Projekt Warsaw i AZS Olsztyn
Smith - ZAKSA Kędzierzyn-Koźle
Shoji - ZAKSA Kędzierzyn-Koźle

Na 12, 3 obecnie gra w Polsce, 6 grało wcześniej w Polsce czasem w kilku klubach, 3 nigdy nie grało w Polsce. Ale żaden nie gra w USA po za czasami Collegu. My faktycznie, chyba jesteśmy potęgą w siatkówkę. Fajnie, że mamy coś swojego w czym jesteśmy dobrzy ;)

Francuzi zresztą podobnie, tylko 4 z reprezentacji nie grało nigdy w Polsce, a 4 gra aktualnie. Jak by połowa Niemców czy Hiszpanów kopała w piłkę w Polsce to też byśmy odnosili sukcesy, więc nie ma się co dziwić, że gramy tak jak gramy kiedy nasza liga nie jest tak atrakcyjna.

#siatkowka #paryz2024 #olimpiada #sport #pilkanozna
Mirkosoft - Nigdy się nie interesowałem siatkówką, raz byłem na meczu. Ale jak typowy...

źródło: xhbay2ya80vuy9juri6k

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 31
My faktycznie, chyba jesteśmy potęgą w siatkówkę. Fajnie, że mamy coś swojego w czym jesteśmy dobrzy ;)

@Mirkosoft: Jest jeszcze jazda na motorynce w lewo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Mirkosoft: Ale w USA jest w ogóle jakaś liga siatkówki oprócz rozgrywek uczelnianych?

Ogólnie chyba w siatkówce to są ligi sensowne polska, włoska, turecka, rosyjska, grecka do tego kasa w azjatyckich a reszta to nie są trochę półamatorskie? :P
  • Odpowiedz
@Mirkosoft: o popularności siatkówki niech świadczy fakt, że pomimo tego iż nasza liga jest jedną z najlepszych o ile nie najlepszą na świecie, to tylko 3 drużyny nie są z jakiejś powiatowej wiochy majacej 50k mieszkańców, do tego hale na których grają mają pojemność max do 5k XD

Meanwhile kopiąca się po czole w 1 lidze Wisła Kraków potrafi z dużą regularnością robić frekwencje na poziomie 20k + a czasami
  • Odpowiedz
  • 0
Jak by połowa Niemców czy Hiszpanów kopała w piłkę w Polsce to też byśmy odnosili sukcesy, więc nie ma się co dziwić, że gramy tak jak gramy kiedy nasza liga nie jest tak atrakcyjna.

#pilkanozna

@sberatel: Ta w której się kopie w piłkę :)
  • Odpowiedz
@kontos_stelio Wiesz, że dzwoni, ale nie wiesz, w którym kościele.

W zeszłym sezonie padł faktycznie rekord frekwencji w XXI w piłce nożnej na meczu Ruchu, ale z Widzewem, gdzie kibice obu klubów mają oficjalną zgodę, siedzą wymieszani na stadionie, itd.

Na ŁKS chodzi tyle kibiców, co na siatkówkę...
  • Odpowiedz