#kredyt2procent Mam taki przypadek: nieruchomość na rynku pierwotnym, wzięty kredyt 2%. Kredyt 600000 i wkład 150000 zł, od kilku miesięcy spłacany, ale jeszcze nie wydane klucze (będą na dniach). Pojawiła się opcja dokupienia miejsca parkingowego za ok 15000 na tej samej księdze wieczystej. Umowa zakupu jako porozumienie z deweloperem i miejsce będzie dodane do przeniesienia własności. Czy mogę to miejsce kupić czy grozi to utratą dopłat? Czy bank może robić jakieś problemy albo wymagać jakichś aneksów? Oczywiście zakup za gotówkę, więc w teorii zwiększam tylko wkład własny, ale dalej nie przekraczam 200000 zł. @marcpol - wybacz, że wołam bezpośrednio, ale Ty chyba najlepiej się tutaj orientujesz
@Docnt Masz jeszcze 50k zapasu do limitu wkładu własnego, jeśli przez te miesiące spłacania nie nadpłaciłeś do wysokości tego limitu to możesz kupować bez przeszkód.
@marcpol - wybacz, że wołam bezpośrednio, ale Ty chyba najlepiej się tutaj orientujesz
@Docnt: Dokupienie miejsca postojowego nie znajduje się w katalogu czynności skutkujących utratą prawa do dopłat.
Z uwagi na to, że nie naruszasz warunków programu w postaci wysokości wkładu własnego to nie ma w tym przypadku ryzyka związanego z przestępstwem z art 297 kk.
Jedynym potencjalnym problemem jest to, że bank finalnie uzyska zabezpieczenie na nieruchomości o
@marcpol: super, dziękuję za odpowiedź. Przez chwilą zauważyłem, że ten przypadek jest też już na stronie rządowej opisany. Teraz tylko potwierdzę w banku czy dla nich to nie jest problem
Mam taki przypadek: nieruchomość na rynku pierwotnym, wzięty kredyt 2%. Kredyt 600000 i wkład 150000 zł, od kilku miesięcy spłacany, ale jeszcze nie wydane klucze (będą na dniach). Pojawiła się opcja dokupienia miejsca parkingowego za ok 15000 na tej samej księdze wieczystej. Umowa zakupu jako porozumienie z deweloperem i miejsce będzie dodane do przeniesienia własności.
Czy mogę to miejsce kupić czy grozi to utratą dopłat? Czy bank może robić jakieś problemy albo wymagać jakichś aneksów? Oczywiście zakup za gotówkę, więc w teorii zwiększam tylko wkład własny, ale dalej nie przekraczam 200000 zł.
@marcpol - wybacz, że wołam bezpośrednio, ale Ty chyba najlepiej się tutaj orientujesz
@Docnt: Dokupienie miejsca postojowego nie znajduje się w katalogu czynności skutkujących utratą prawa do dopłat.
Z uwagi na to, że nie naruszasz warunków programu w postaci wysokości wkładu własnego to nie ma w tym przypadku ryzyka związanego z przestępstwem z art 297 kk.
Jedynym potencjalnym problemem jest to, że bank finalnie uzyska zabezpieczenie na nieruchomości o