@duckar: a plastik jako forma się po prostu nie wytopi po zalaniu metalem? Lata temu jak typ z TKOR jeszcze żył, to pamiętam że sklejał miecze ze styropianu, zasypywał w piasku i zalewał aluminium uzyskujac metalową kopię styropianowego oryginału.
@duckar: poszukaj na yt casting with pla loss metod (odlewanie metodą traconego pla), osobiście nie stosowałem, ale wygląda obiecująco i może to być to, czego szukasz.
Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak po tylu miesiącach totalnej suszy nie byliśmy gotowi na kilka dni deszczu? Przecież wszystkie rzeki w Polsce miały najmniejszy poziom od lat. Straszyli, ryby zdychały a teraz nagle powodzie? #powodz #susza #wisla #odra
Zapraszam do pisania swoich propozycji "na chlopski rozum" na temat zwalczenia powodzi na śląsku. Zaczne od mojej, skoro na Wiśle jest rekordowy niski poziom wody to może przekierujemy rzekę tak aby plynela do Wisły? #powodz
np. 40-50 stopni, zamienia się w postać płynną?
#druk3d
@duckar: aż tak to nie, ale owszem - do długopisów 3d niskotemperaturowych jest filament, który drukuje w 60'C
szukaj PCL-60 lub PCL po prostu
https://allegro.pl/kategoria/plastyczne-dlugopisy-3d-321970?string=filament%20pcl
i wypełnić formę metalem.
Podobnie ten typ robi z wydrukowaną w 3d formą