Wpis z mikrobloga

Podpowiedzcie mi czy dobrze zrozumiałem. Aby podkręcić procesor muszę ustawić jak najwyższe taktowanie procesora (pierwszy screen) przy jak najmniejszym napięciu (drugi screen) a następnie przeprowadzić test np. OCCT czy nie wywali błędów i czy temperatura procesora nie przekroczy 80stopni? #benchmark #komputery #pcmasterrace #overclocking #procesory

ryzen 5600
3060ti
gigabyte aorus b450 elite v2
Castel-Gandolfo - Podpowiedzcie mi czy dobrze zrozumiałem. Aby podkręcić procesor mus...

źródło: WhatsApp Image 2024-08-07 at 19.00.44

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Castel-Gandolfo: no ale jak dasz niższe napięcie przy wyższym zegarze to się wykrzaczy i będzie działał nie stabilnie.
Musisz zwiększyć i zegar i napięcie ale ostrożnie przy napięciu. Wyższe napięcie będzie skutkować wyższymi temperaturami... niestety
  • Odpowiedz
@Castel-Gandolfo: pokręcisz GHz ale to wymaga większego napięcia ale większe napięcie to większa temperatura i też jest pewne napięcie graniczne jakie może uszkodzic procesor

Więc OC polega na podkręceniu GHz na takim napięciu co nie przegrzewa procesora

M
  • Odpowiedz
@Catmmando: sorry, że tak po czasie, ale doszło chłodzenie i dalej max co można było z tego wyciągnąć to 4,5ghz(czyli 100mhz więcej niż fabryczne) przy 1,18750V. daje to temp w okolicy 79stopni i stabilną pracę. Spodziewałem się szczerze czegoś lepszego ;)
  • Odpowiedz
@Castel-Gandolfo: taki urok krzemu, procesor procesorowi nie jest równy, w każdym układzie scalonym mogą pojawić się mikroskopowe defekty, które mieszące się w granicach normy pozwalają na prawidłową pracę układu ale przy próbie OC i pchania układu do granic możliwości te defekty mogą już dawać o sobie znać

nie wiem czy teraz nadal się to robi ale ludzie potrafili kupować po kilka procesorów, żeby znaleźć i zostawić sobie ten najlepszy, sklepy
  • Odpowiedz