Wpis z mikrobloga

Mirki od #pszczoly Sąsiad co roku stawia ule na granicy mojej działki i jego. Nie mam nic przeciwko bo ule są daleko. Wczoraj pierwszy raz widziałem takie zjawisko, że pszczoły pojawiły się masowo w moim ogrodzie w okolicy doniczek z wodą siedząc nawet na misce od psa. Jakby masowo szukały wody. Jest to normalne zjawisko? Nigdy nie widziałem tyle pszczół w jednym miejscu. #pszczelarze #ogrodnictwo #ogrod
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@M4rcin ciepło jest to pić im się chce, tak jak @n0xx napisał, zrób im poidełko i możesz obserwować. Jak się zaczną roić to najpierw uslyszysz zmasowane bzyczenie, a potem zobaczysz wielką czarną chmurę, która powoli się przesuwa. Mojemu dziadkowi pszczoły się zaczęły roić to pół podwórka zajmowały i nie przejdziesz przez nie bo strach xD
  • Odpowiedz
  • 1
@n0xx: @TypowyDaltonista Maja 2 podstawki z kamieniami i wodą, ale chciałbym się ich brzydko mówiąc "pozbyć" bo rodzinka przyjechała z niemowlakiem i nie da się wyjść na ogród bo pełno ich lata.
  • Odpowiedz
@M4rcin: Przecież nic nie zrobią.
Ja mam u siebie oprócz pszczół i wszystkich zbierające pyłki chmarę os - dosłownie chmarę, daje im wodę, od czasu do czasu skórki od arbuza im rzucę i jeszcze żadna nie użądliła także wystarczy nie robić cyrków i normalnie zachowywać i wszystko będzie gites.
A pszczół tym bardziej się nie trzeba bać.
  • Odpowiedz
@M4rcin: pobierają wodę, ogólnie są przy tym nieszkodliwe i nie za bardzo da się ich pozbyć, poza usunięciem źródeł wody. One lubią pobierać wodę z tego rodzaju miejsc - misek, oczek wodnych, w których woda jest ciepła i mogą usiąść przy jej lustrze. Możesz powiedzieć sąsiadowi jaka jest sytuacja, żeby zapewnił im wodę, ale przecież on im nie powie, że mają do ciebie nie latać. Jeśli upodobały sobie jakieś miejsce,
  • Odpowiedz
@M4rcin żadne rozwiązanie ale daj im wody bliżej uli to nie będą latać do ciebie, albo niech ten typ to zrobi

powiedz że polinora już kupiłeś i żeby cię nie s------l ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz