Wpis z mikrobloga

Kupowałem pierwsze buty trekkingowe w góry na lato. Po wielu testach wyszło że najfajniej leżą Solomon supercross 4. Ziomek w sklepie doradzał wziąć 1cm większe, ale tam podeszwa jest giętka przez co czubek buta zgina mi się mocno i daje to takie dziwne uczucie - taką niepewność co do buta, że gdybym czubkiem gdzieś próbował wejść, to mi się zegnie. To ma tak być?

Normalnie noszę 42, a tu wyszło wg niego że najlepiej pasują 44 i 2/3. Ponoć Salomon tak wychodzi większy

#buty #salomon #trekking #biegajzwykopem #bieganie #gory #hiking
becvvv - Kupowałem pierwsze buty trekkingowe w góry na lato. Po wielu testach wyszło ...

źródło: temp_file2501942513409406519

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@becvvv: ale co to jest xD weź to zwróć, to w ogóle tak ma nie być. Generalnie to współczuje trochę wyboru, buty jak to nazywasz "trekkingowe" z gówna w takiej cenie kupować to mocne nieporozumienie.
  • Odpowiedz
  • 1
@szatanEK666: @whoru powinienem to sprecyzować - ja chciałem przewiewnego buta do chodzenia po szlakach, mniejszych górach latem (np. teraz jadę na Maderę). Polecił mi to jako but trailowo-trekkingowy.
  • Odpowiedz
@szatanEK666: @whoru znawcy niech coś polecą, bo przymierzam się do pierwszego kupna i nie chce przeznaczyć na to grubej floty, trekking coś w stylu Bieszczady, ewentualnie skałki jak w Tatrach, na turystycznych szlakach
  • Odpowiedz
@becvvv dostsles buta do biegania w blocie ¯_(ツ)_/¯ so tego znanego z tego ze sie szybko niszczy. Co prawda zawodnikom biegajacym ultra to nie przeszkadza ale oni i tak czesto zmieniaja.
O ile jestem zwolennikiem lekkich butow w gory o tyle ten salomon z tak agresywnym bieznikiem to pomylka.
Popatrz na buty Dynafita chociaz Salomon nie jest zly tez - tylko akurat nie ten model.
  • Odpowiedz
@becvvv rozmiar/pół rozmiaru większe, według mnie bardziej sprawdza się w butach na zimę pod raki, ale też nie zawsze. Trailowe będą dobre w góry, ale bierz rozmiar taki jaki po prostu nosisz. Naprawdę pracownik w sklepie polecił ci buty o dwa rozmiary większe? Co to za sklep? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@becvvv: to jest miękka guma - zetrze ci się szybko na skałach, asfalcie i chodniku. Bo wyobrażam sobie, że będziesz miał sytuacje, że będziesz musiał kilka km dojść po utwardzonej drodze do szlaku.
  • Odpowiedz
@becvvv: 42 a 44 i 2/3 to spora różnica, faktycznie w góry bierze się większe, ale to o pół rozmiaru. Jak na co dzień nosisz buty z zapasem, to nawet tyle nie trzeba. Salomon ma rozmiarówkę Adidasa, więc ja bym po prostu kupił o 2/3 rozmiaru większe niż noszę Adidasy.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@PustyCzlowiek no nie wiem, adidasy 44 to wychodziło mi salomony 44 i 2/3. Salomony 44 już były na styk, tzn. od palucha ok. 0.5cm przestrzeni. Chodziło mi się chyba lepiej niż na 44 i 2/3 ale ponoć przy schodzeniu z góry te 44 i 2/3 będą lepszego, bo na mniejszych miałbym siny palec (wg gościa ze sklepu)
  • Odpowiedz
@becvvv: może się tak zdarzyć, ale jak czujesz że są dużo za duże, to lepiej wziąć rozmiar czy pół mniejsze. Przede wszystkim ma Ci być w nich wygodnie, dlatego czasem w ogóle warto zrezygnować z danego modelu i wziąć coś innego.
  • Odpowiedz