Aktywne Wpisy
WykopX +333
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
sunkillmoon +123
Wracasz sobie z rodzinką nad morzem ale możesz nie dojechać bo jakiś kretyn w Cinquecencie będzie wyprzedzał na trzeciego pod prąd na najgorszym możliwym zakręcie na DK88 ¯\(ツ)/¯
#stopcham #polskiedrogi #gliwice #zabrze #patologiazewsi
#stopcham #polskiedrogi #gliwice #zabrze #patologiazewsi
Otóż rozmowa z koleżanką z Ukrainy zeszła na temat wojny na Ukrainie.
Na moje stwierdzenie, że w sumie po ruskich ciężko było się spodziewać czegoś innego (Bucza) odparła, że robienie takiej rzezi to nie tyle ruska rzecz co ogólnie krajów napadajacych i że Polska wymordowała 30% ukraińskiej inteligencji. Na moje "nic nie wiem na ten temat" stwierdziła tylko, że Polaków nie uczą o rzezi robionej przez Polaków i tak samo na Ukrainie nie uczą o rzezi robionych przez Ukraińców.
I tu moje pytanie - są jakieś źródła na potwierdzenie tego? Szukam ale nie widzę. Trochę to śmierdzi ruską propagandą (coś jak Katyń) ale ekspert historii że mnie żaden więc pytam.
#ukraina #wojna #historia #pytaniedoeksperta
moze jej chodzilo o jakies odlegle czasy
@general_row_grotecki: To ciężki absurd i nic takiego nigdy nie miało miejsca, bo niby gdzie i kiedy? Chyba, że obarcza Polaków odpowiedzialnością za zbrodnie NKWD, bo Polakiem był Dzierżyński ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@general_row_grotecki: Owszem, w powszechnej świadomości nie przebija się informacja, że mieliśmy przypadki pacyfikacji ukraińskich wiosek przez
https://emisilo.pl/2020/07/polowanie-na-ukrainska-inteligencje-z-tajemnic-akcji-wisla/
Nic mi nie wiadomo o jakichś listach proskrypcyjnych. Raczej staraliśmy się żeby tej inteligencji nie było.
Jak sobie poczytasz o realiach na kresach to odwalała się tam de facto kolonizacja
Kojarzysz ze szkoły jak Niemcy nas wynaradawiali? Albo ruscy w swoim zaborze?
No to myśmy tam odwalali to samo.
Tłamszenie języka, kultury
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@general_row_grotecki: instytut danych z dupy. Szkoda że nie sprecyzowała kiedy.
- za czasów średniej Rzeczypospolitej, gdy oddziały koronne ścigały i wbijały na pal hajdamaków, którzy terroryzowali, gwałcili i mordowali wszystko co napotkali? Pozazdrościć takiej inteligencji
- za czasów schyłkowej Rzeczypospolitej, gdzie magnaci kresowi wykorzystywali miejscową ludność? To nie dotyczyło inteligencji i wyglądało podobnie w całym kraju. Ten sam książe Wiśniowiecki ciemiężący chłopów pod Żytomierzem był antyukraiński ale gdy ciemiężył chłopów pod Tarnowem to jaki był? Antypolski? Oddzielmy problemy feudalne od problemów etnicznych
- za czasów II RP bywało że działacze ukraińscy trafiali do więzień. W Polsce mieli szanse cierpieć kary więzienia, na pozostałym obszarze ukrainy (ZSRR) dostawali z miejsca strzał ostrzegawczy w
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Poczytaj i nie wypisuj bzdur, o jakimś celowym wynarodowianiu.
@eeehhh: Dałem plusa za ciekawy link, ale nie mogłeś się powstrzymać przekłamaniom co? Nic tam nie ma o UPA, a wręcz przeciwnie nie znaleziono takich powiązań, chociaż część ruskiej inteligencji (bo głównie dotyczyło to Łemków w ogóle nie powiązanych z UPA) była niechętna Polakom, albo komunistom, co przestępstwem nie jest. Mimo to wszyscy znaleźli
Rosjanie mieli też na koncie rąbanie ludności siekierami w tej wojnie, więc były i takie przypadki, z taką różnicą, że robili to żołnierze, a nie otumanieni propagandą cywile w asyście wojaków.
Nie jest znana historia tego jak znalazł się po za więzieniem.
No nie, prześladowanie było realne, ale nie było żadnej akcji z mordowaniem ich, choć też w ramach różnych akcji przesiedleńczych czy w czasie różnych pacyfikacji parę osób zginęło, można do tego wliczyć również pacyfikację protestów ludowców, ale tu
@Tytanowy: Wszyscy wspierali ten ruch, przecież żadnej opozycji nie mieli. Nauczyciele, profesorowie, księża, budowniczy, uczeni. Banderyzm był dla nich egzystencjalnym i narodowym wybawieniem. Na ile się dało, tyle dało się zbadać do robili zarówno w II RP jak i już podczas okupacji. Byli bardziej 'niepewnym i podejrzanym elementem' niż nawet AKowcy kryjący się po lasach.
Zresztą o czym tu dyskutować,