Wpis z mikrobloga

Chciałbym zamontować kino domowe w remontowanym salonie. W tym momencie mogę wszędzie puścić kable pod głośniki w podłodze, ale kompletnie nie wiem jak takie kino poustawiać, aby miało to ręce i nogi. Po prostu w rogach pokoju?
Czy ktoś może coś doradzić?

Obrazek jak wygląda salon.

#elektronika #elektryka #budownictwo #budowadomu #remontujzwykopem #kinodomowe #stereo #audio
albertmilosz - Chciałbym zamontować kino domowe w remontowanym salonie. W tym momenci...

źródło: SALON

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@albertmilosz: W-------l TV, pomaluj ścianę na biało. Ustaw kanapę na ścianie na dole, nad kanapą zamocuj projektor. Pod projektor możesz podpiąć soundbar albo nagłośnienie 7 głośników
  • Odpowiedz
@albertmilosz: frontowe kolumny na ścianie z TV, rozstawione na szerokość TV albo w narożniki - jak ci pasuje. Kolumny tylne na ścianie npko TV rozstawione tak, jak kanapa. Subwoofer (jesli będzie) postaw gdziekolwiek, głośnik centralny pod telewizorem. I tyle wystarczy, będzie grało.
Zaś jeśli spinasz się na audiofilstwo, to i tak nie da rady, kanapa nie może być pod ścianą, musi być fotel odsłuchowy na środku pomieszczenia, kolumny na marmurowych
  • Odpowiedz
@albertmilosz: fioletowy lewy bym powiesił przy lewym boku kanapy. Tak, by słuchacz z pozycji kanapy miał je mniej więcej symetrycznie względem siebie. Pewnie różnicy w żaden sposób nie odczujesz, ale wydaje mi się, że tak będzie choć w teorii sensowniej.
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P: A jeszcze mam pytanie, będę chciał podłączyć komputer do TV i zachować dźwięk 5.1. Czy wystarczy, że podepnę to w ten sposób:

Komputer ----> kabel HDMI ----> Amplituner (dźwięk zostaje wysłany na głośniki) ----> Sam obraz kablem HDMI do TV.

Sprawdziłem stronki, które podesłał @AAAAAPsik i według postu poniżej powinno to działać właśnie według schematu powyżej.

https://hdtv.com.pl/threads/jak-podlaczyc-laptop-kino-domowe-tv-z-dzwiekiem-5-1.115449/
  • Odpowiedz
@albertmilosz: działać będzie (oczywiście przy założeniu, że amplituner umi przekazać video dalej) kwestia tylko jakości i długości kabla HDMI. Jeśli to ma być instalacja zabudowana na stałe, to najlepiej połóż peszel na trasie od TV/ampli do miejsca gdzie planujesz komputer, nie będzie potem problemu z podmianą kabla.
  • Odpowiedz