Aktywne Wpisy
Napedikr +462
Ktoś mi powie dlaczego pomimo skumulowanej prawie 50% inflacji, nikt nie planuje waloryzacji kwoty wolnej od podatku oraz progu podatkowego w tym kraju? To jest skandal większy niż kredyt 0% w #nieruchomosci . W drugim progu relacja netto do brutto to 50%.. Z 10tys brutto na konto wpada 5tys, jeśli to nie jest kradzież to jak to nazwać?
#praca #podatki #ekonomia
#praca #podatki #ekonomia
smialson +620
Parę razy mi przeleciał tekst przed nosem w ostatnich miesiącach, że F-16 będzie problematyczny, bo Ukraińcy nie mają za dużo odpowiednich lotnisk dla takiego samolotu. Gdzieś mi się jeszcze przewinęło, że problemem ma być ułożenie silnika.
Moje pytania.
1. Skoro MiG-29 i Su-27 też mają silniki u dołu to czy problem nie jest z dupy?
2. Czy są jakieś inne przesłanki, że F-16 miałby mieć jakieś większe problemy w korzystaniu z lotnisk, niż MiG-29, Su-27 i inne konstrukcje na nich oparte?
Jeśli istnieje jakiś artykuł podejmujący temat to bym prosił o link.
F16 nie ma żadnych problemów z używaniem lotnisk polowych co udowodniły jego liczne użycia chociażby w czasie Desert Stormu gdzie dosłownie ładowały na lotniskach usypanych w kilka godzin w piachu (wyobrażacie sobie jakby rosja była do
Mógłbyś coś więcej napisać o tej historii z DS?
Migi i Suchoje mają też silniki ułożone u dołu, a dodatkowo silnik w Su 27 jest tak samo mocno jak silnik z F-16 (celowo piszę silnik, chodzi mi o pojedynczą sztukę). MiG 29 jest mniejszy i lżejszy z słabszym silnikiem, ale tak samo ma te silniki u dołu blisko podłoża. Dodatkowo to silniki w radzieckich/rosyjskich maszynach są wyraźniej skierowane do dołu.
Czy masz jakieś źródło, które by mówiło, że F-16 z powodu silnika wymaga lepszego przygotowania niż MiG-29 i Su-27 po za źródłami typu "trust me
F16 jest jednosilnikowy, nominalny ciąg tego silnika jest mniejszy od poj. silnika mig29 oraz su27/35 i zasilany jest powietrzem z jednego dużego wlotu położonego nisko przy ziemi. Radzieckie maszyny mają wloty wyżej nad ziemią oraz na górnej powierzchni platowca więc pojedynczy dolny wlot nie musi ciągnąć tyle powietrza znad płyty.
Wyraźnie pisałem o pojedynczej sztuce silnika. Olałeś to.