Wpis z mikrobloga

@Milo900: Kotlina też można, ale ihmo to bardziej złożony język niż Go i wymaga trochę więcej czasu, żeby nauczyć się go efektywnie wykorzystywać. Generalnie zależy co OP chce robić i gdzie pracuje ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Nofenak: Warto to się uczyć Scali. Rzekomo "umiera" przez "złe" decyzje Oderskiego, ale dziwnym trafem cały czas się utrzymuje w stawce najlepiej płatnych. Albo Haskella. Albo Lispa (jestem skrzywiony w stronę języków funkcyjnych, ale pewnie są też ich odpowiedniki z innych paradygmatów) Albo pisania kompilatorów i interpreterów. Nigdzie go nie wykorzystasz bezpośrednio (poza Scalą), chyba, że masz mega farta, ale tego typu skille są rzadkie i zdradzają wyższy poziom ogarnięcia
  • Odpowiedz
@Nofenak: Uczenie się przestarzałego* języka o niskim progu wejścia w czasach gdzie nawet ekspedientki z biedronki robią kursy programowania. Co może pójść nie tak?

* Go może i jest względnie młody, ale jego twórcy zignorowali 30 lat postępu w językach programowania, więc wyszło im coś o ekspresywności C i ograniczeniach Javy. I żeby to jeszcze przynajmniej bezpieczne pamięciowo było lub przynajmniej nulle sensownie obsługiwało jak Kotlin ale nie, tyle to
  • Odpowiedz
@blehblehbleh: nikt nie pisze poważnych kompilatorów w Scali, poza może samym zespołem rozwijającym Scalę. A i tak napisanie kompilatora Scali oraz systemu budowania projektu SBT w Scali to był masakryczny błąd, dzięki któremu Scala kompiluje tak ze 100x wolniej niż Rust i Haskell. Mieliśmy projekt w scali który kompilował się 12 minut, a miał całe 40 tys linii kodu. Dla porównania projekt w Rust na 500 tys linii kompiluje się
  • Odpowiedz
@Krolik: Ale ja nie napisałem, żeby pisać kompilatory w Scali (rzeczywiście niezbyt dobry pomysł), tylko ogólnie pisania kompilatorów, jako cennej wiedzy, która pomaga wskoczyć na trochę wyższy szczebelek niż 95% programistów. Miałem na myśli, że Scalę generalnie wykorzystasz do zarabiania hajsu, a Haskella czy Lispa raczej nie. Może wyraziłem się nieprecyzyjnie, ale byłem po paru piwach.

Ale nie powiedziałbym, że Scala to legacy. Scala to po prostu "mainstreamowa nisza" i
  • Odpowiedz
@SharkyShark: Rust, a jakżeby inaczej. Scala też jest w sumie fajną jak wyżej, tylko że niestety mocno niszowa i nie jestem przekonany czy ma przed sobą długą przyszłość.
  • Odpowiedz
Mieliśmy projekt w scali który kompilował się 12 minut, a miał całe 40 tys linii kodu. Dla porównania projekt w Rust na 500 tys linii kompiluje się 9 sekund od zera i 1-2 sekundy przyrostowo.

@Krolik: z ciekawości, używacie tam make? Pytam bo byłem bardzo zaskoczony jak zacząłem uczyć się Go że takie postępowe community cały czas używa make zamiast meson albo czegoś nowego.
  • Odpowiedz