Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Gdzie zainwestować odłożone 75k na wpłatę własną? Mieszkanie spodziewam się kupić za 3-5 lat.

Może 10k w IKE, resztę w etfy? Jest jakiś słuszny jeden etf żeby kupić i zapomnieć?

#inwestowanie #porady #ike #etf #gielda

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:
wariant 1: all in w EDO
wariant 2: podziel kapitał na wpłaty przez powiedzmy rok. Pierwsza wpłata lump sum 25k od razu, pozostałe 50k podziel na rok. Pierwsza wpłata 10k EDO, 15k VWRA. Potem możesz co miesiąc 2k w EDO + 3k VWRA
  • Odpowiedz
wariant 1: all in w EDO

@Korges: Czemu EDO a nie stałoprocentowe? Po pierwszym okresie to 2%+inflacja, uważasz że nie zbiją inflacji poniżej 4% czy to bardziej z racji że EDO są 10 letnie?

@tom-ek12333 W jaki sposób działają ETF-y na obligacje? Fundusz je skupuje i wypłaca kupony? Jako że wyszedłem z kapitałem w USD z rynku teraz się zastanawiam w czym to zaparkować i się zainteresowałem tymi ETF-ami
  • Odpowiedz
@Parmenides69 A wiesz jaka będzie inflacja za rok-dwa? Na EDO blokujesz kupon na 2% ponad inflacje. Nie zakładaj się z rynkiem gdy chcesz te pieniądze wydać na mieszkanie. Teraz wywaliło inflacje na ponad 4% i już twoje stałoprocentowe są pod wodą.
  • Odpowiedz
@Parmenides69: Z tego co rozumiem to im wpłacasz kasę a oni są posiadaczami obligacji które będą trzymać do okresu zakończenia. Wpłacając kasę stajesz się niejako posiadaczem obligacji, tylko możesz odsprzedać im kiedy chcesz i zainkasować odsetki choćby po jednym dniu.
A jak to jest dokładnie? Nie wiem.

Tylko jak stopy spadną to u tu będzie mniejszy zysk wtedy. Dlatego teraz może i warto rozważyć TLT, czyli bet na spadek stóp.
tom-ek12333 - @Parmenides69: Z tego co rozumiem to im wpłacasz kasę a oni są posiadac...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Gdzieś gdzie przez X lat zarobisz więcej niż inflacja przez kolejne X lat minus oprocentowanie kredytów obecnie i % zmiany depozytu w tych latach biorąc pod uwagę zmianę wartości nieruchomości i % podatku od inwestycji.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
@tom-ek12333: tylko widzisz w VWRA masz spółki z całego świata. Kapitał migruje. Część kapitału z wyprzedanych akcji amerykańskich trafi do gotówki , a część może być… zainwestowana w spółki w innym regionie. VWRA nie będzie tak zmienny jak sam indeks spółek amerykańskich
  • Odpowiedz
@bb89: NIe jest, bo opozniasz podatek belki. Wiec masz troche wiekszy zysk.
Bez sensu byloby gdyby bral EDO w ramach IKE by potem wycofac kase. Bo EDO i tak dopiero po zapadnieciu obligacji liczy Belke, a on chce w ciagu 4 lat wyplacic.
  • Odpowiedz
@Korges: Sprawdziłem i nie wygląda to dobrze. Tam są popularne techy i biotechy z USA głównie, do tego trochę Europy i rynków rozwiniętych. Na posypkę jakieś Chiny, Korea. Także lipa. Jest jeszcze na świecie dużo tanich krajów :)
tom-ek12333 - @Korges: Sprawdziłem i nie wygląda to dobrze. Tam są popularne techy i ...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
Indeks jest ułożony proporcjonalnie względem kapitalizacji spółek. Reszta świata jak widzisz ma dużo mniejszy udział na światowych rynkach. Co ty chcesz żeby udział europy w indexie to było 1:1 jak USA? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Technologiczne jak odkryłeś najwieksza kapitalizacja więc też zajmują odpowiednio największy udział w indexach.
Tam masz kilka tysięcy spółek o różnym walorze. Teraz USA masz 60%, kiedyś było 40% i mniej.
@tom-ek12333
  • Odpowiedz
@Korges: czasem warto przyznać, że się czegoś nie dopatrzyło. Ja tak robię.

Europa = USA na giełdach.
Chiny są tanie, niektóre kraje azjatyckie są tanie. Nie siedzę aż tak mocno w temacie.
Chin to oni mają 3% i 60%
  • Odpowiedz