Aktywne Wpisy
jakis_login +208
Wczoraj zmontowałem sobie biurko, które sam zaprojektowałem (taa... niby nic szczególnego, ale musiałem np. uwzględnić kaloryfer, odstający parapet i lekko uciekającą ścianę). Blat z podwójnej (sklejone dwa arkusze ze sobą) płyty meblowej - grubość 3.6cm. Nogi stalowe, tzw. loftowe, zamówione pod konkretny wymiar tak, by biurko miało wysokość 80 cm (ostatecznie ma 80.6, bo zapomniałem uwzględnić te 0.6 cm...). I teraz najlepsze - szerokie na ... 2.60m :) Przesiadłem się z biurka
RitmoXL +67
Gdzie zainwestować odłożone 75k na wpłatę własną? Mieszkanie spodziewam się kupić za 3-5 lat.
Może 10k w IKE, resztę w etfy? Jest jakiś słuszny jeden etf żeby kupić i zapomnieć?
#inwestowanie #porady #ike #etf #gielda
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
wariant 1: all in w EDO
wariant 2: podziel kapitał na wpłaty przez powiedzmy rok. Pierwsza wpłata
lump sum
25k od razu, pozostałe 50k podziel na rok. Pierwsza wpłata 10k EDO, 15k VWRA. Potem możesz co miesiąc 2k w EDO + 3k VWRANa IKE to jeśli na emeryturę zbierasz, ETFy nadają się na długi termin
@Korges: Czemu EDO a nie stałoprocentowe? Po pierwszym okresie to 2%+inflacja, uważasz że nie zbiją inflacji poniżej 4% czy to bardziej z racji że EDO są 10 letnie?
@tom-ek12333 W jaki sposób działają ETF-y na obligacje? Fundusz je skupuje i wypłaca kupony? Jako że wyszedłem z kapitałem w USD z rynku teraz się zastanawiam w czym to zaparkować i się zainteresowałem tymi ETF-ami
A jak to jest dokładnie? Nie wiem.
Tylko jak stopy spadną to u tu będzie mniejszy zysk wtedy. Dlatego teraz może i warto rozważyć TLT, czyli bet na spadek stóp.
─────────────────────
· Zaakceptował: mkarweta
─────────────────────
· Zaakceptował: mkarweta
Bez sensu byloby gdyby bral EDO w ramach IKE by potem wycofac kase. Bo EDO i tak dopiero po zapadnieciu obligacji liczy Belke, a on chce w ciagu 4 lat wyplacic.
Technologiczne jak odkryłeś najwieksza kapitalizacja więc też zajmują odpowiednio największy udział w indexach.
Tam masz kilka tysięcy spółek o różnym walorze. Teraz USA masz 60%, kiedyś było 40% i mniej.
@tom-ek12333
Europa = USA na giełdach.
Chiny są tanie, niektóre kraje azjatyckie są tanie. Nie siedzę aż tak mocno w temacie.
Chin to oni mają 3% i 60%