Kupiłem nowe okulary i mają aberację chromatyczną. Moje stare miały -1.50, nowe mają -2.00. Ponadto na dowodzie zakupu jest numer 0.75 (to chyba coś z astygmatyzmem).
Mam je dopiero pierwszy dzień ale od razu zauważyłem, że krawędzie przedmiotów się rozmywają na czerwony i niebieski kolor. Najbardziej jest to widoczne po bokach i na górze pola widzenia, ale na środku też nie da się tego zignorować i przez to z bliska niewyraźnie widzę (a są to okulary do komputera).
Soczewki to Izoplast 160 - nie jest to zbyt wysoki indeks na taką wadę wzroku? No ale takie polecił optyk.
Da się przyzwyczaić do tej aberacji czy coś jest nie tak z tymi okularami?
@alflord: oprawka to rzecz gustu. Ale tanie szkła to nie jest to samo co droższe. Różnią się znacznie - antyrefleksem, jakością optyczną, abberacjami. Ogólnie indeks 1.6 ma bardzo dobre właściwości optyczne i nie powinieneś mieć takich problemów. Hoya by kosztowała coś koło 700 zł za szkła, Essilor trochę więcej. Najlepiej zgłoś swoje uwagi do optyka, bo być może jest problem z jakością tych soczewek.
@alflord zmień optyka. Jak można wcisnąć klientowi pocienianą soczewkę do takich mocy? Różnica między standardem czyli 1.5 a 1.6 w grubości przy tej mocy jest niezauwazalna. Kwestia 0.1-0.3mm! Waga również kwestia dziesiętnych grama. A cena wyższa. Zwykły oszust i tyle. Z jakiego miasta jesteś?
Mam je dopiero pierwszy dzień ale od razu zauważyłem, że krawędzie przedmiotów się rozmywają na czerwony i niebieski kolor. Najbardziej jest to widoczne po bokach i na górze pola widzenia, ale na środku też nie da się tego zignorować i przez to z bliska niewyraźnie widzę (a są to okulary do komputera).
Soczewki to Izoplast 160 - nie jest to zbyt wysoki indeks na taką wadę wzroku? No ale takie polecił optyk.
Da się przyzwyczaić do tej aberacji czy coś jest nie tak z tymi okularami?
#okulary