Aktywne Wpisy

WielkiNos +1072
juleczka obraża mającego 400 hektarowe gospodarstwo rolnika. Nieskalana myślą istota twierdzi, że to co robi rolnik jest niepotrzebne (wiadomo, jedzenie jest ze sklepu), ma tylko malutką działeczkę na własny użytek (400 hektarów jej się pomyliło z 400 metrów) i w ogóle to ją nudzi i nie dorasta do jej poziomu. Ja bym powiedziała, że pan jej poziom sporo przerasta, bo trudno nie przerastać czegoś będącego poniżej dna. Szkoda, że juleczka nie zrozumiała,

Pieczor +258
K---a! J----i złodzieje, człowiek się napracuje a później przyjdzie taki s---w**yn i zabierze to w kilka minut. Otóż wczoraj wieczorem włamało nam się do domu 2 gruzinów (przypadek?) demolując przy tym szklane drzwi wejściowe i zabierając cenne rzeczy z kilku pokoi. Jak ktokolwiek z okolicy lub z nosem detektywa ma pomysł jak można namierzyć tę chołotę to sowicie to wynagrodzimy.
Dom jednorodzinny położony obok Pabianic (wieś Bychlew). Obok pełno domków jednorodzinnych, jak
Dom jednorodzinny położony obok Pabianic (wieś Bychlew). Obok pełno domków jednorodzinnych, jak

Mam #serwer #nas od #qnap z CPU Intel J3455 max 2300MHz i 8 GB RAM.
Postawiłem sobie ostatnio Plex Media Server i mam lekki problem z wydajnością. Co ciekawe problem się nasilił w momencie kiedy zaprosiłem kilku znajomych do współdzielenia mojej biblioteki oraz problem prawie nie występuje (lub w dużo mniejszym stopniu) w momencie kiedy odtwarzam filmy z plex w sieci domowej. W momencie dostępu z zewnątrz Plex decyduje się na transcodowanie, a wideo staje się nie do oglądania - długie buforowanie i ciągłe pauzy. Nie jest to na pewno problem łącza - mam bardzo dobrego usługodawce i upload na poziomie 140Mbps i opóźnienia na poziome 4ms.
Z tego co wiem #plex w wersji darmowej nie wspiera hardwareowego transkodowania.
Zastanawiam się jednak czy przy tym CPU które mam w QNAPie, wykupowanie płatnego planu dla hardwareowego transkodowania ma sens.
Próbowałem instalować też #jellyfin które w wersji darmowej podobno wspiera hardwareowe transkodowanie, ale efekt był marniutki. Nawet w sieci lokalnej odtwarzać dało się tylko pliki 1080p i to nie zawsze.
Poradźcie co mądrego zrobić w tej sytuacji. #serwery
1) zmien server i wsadz dedykowane gpu do transkodowania video + plex pass. Np Quadro P1000. Pociagnie ci z 10 sreamow fhd >fhd, i okolo 3-4 streamow 4k>fhd. Sam posiadam takie rozwiaznie i sie sprawdza.
2) wylacz transkodowanie... bo to nie ma sensu na twoim sprzecie. Kup firesticka 4k max i on łyknie kazde video bez transkodowania.
Powiedz mi jeszcze dlaczego niektóre filmy 4K odtwarzają się po sieci lokalnej bez problemu a inne muszą się buforować, miewają pauzy a przewijanie osi czasu to mordęga. Czy format pliku, jego waga czy jakieś inne parametry mogą mieć tu znaczenie?
Nie oczekuję że mnie nauczysz i wyjaśnij wszystko,
Najczęściej jest to jednak brak wsparcia na hardwarowe dekodowanie filmu przez twoj telewizor/odtwarzacz.
Pokaze ci to na przykladzie:
Pierwszy obrazek od lewej - Jest to odtwarzanie na moim PC w dedykowanej aplikacji plex na windowsa. Jak widzisz nie ma tutaj zadnych problemow, stream jest odwtarzany bezposrednio, nic sie nie enkoduje.
Drugi - Ten sam film odtwarzany przez przegladarke firefox, jako ze on nie ma wsparcia na hardwarowe
źródło: obraz
Pobierzhttps://github.com/croneter/PlexKodiConnect
Kodi masz na androidzie w storze.
A jak ogladasz cos na PC, to polecam apke plexa. Dziala lepiej i łyka wszystko bez transkodowania.
No, jeszcze jest jedna opcja...: Do transkodowania video w Plex Media Server możesz użyć NVidia Shield. Bardzo dobrze wspiera to transkodowanie:
https://www.nvidia.com/pl-pl/shield/support/shield-tv-pro/plex/
Co prawda, Ja używam NVidia Shield, ale tylko do odtwarzania zasobów z serwera.
Dodatkowo udostępniłem sąsiadom dostęp do mediów za pomocą sieci LAN (VLAN dla każdej osoby z osobna) i oglądają odemnie bezpośrednio bez streamowania...
Jak planujesz udostepniac plexa innym, to albo bardzo dobry procesor z bardzo dobrym zintegrowanym GPU,