Szanowne grono ekspertów, czy piec gazowy do ogrzania domu posiada jakieś normy temperatur w pomieszczeniu? Czy można go zamontować w pomieszczeniu w którym zimą temperatura może spać w okolicy 0 st?
@zawek: jeśli nie spadnie ponizej zera to możesz chyba żeby miał jakiś czujnik ochrony przez zamarzaniem to może przy niskiej temperaturze się nie wyłączać
@zawek: Teoretycznie możesz, piec sam się ogrzeje, pytanie czy ogrzeje okolice na tyle, by jakieś rury nie przemarzły, ale szczerze wątpię by tak się stało. Najwyżej kocioł będzie pracował nonstop. Dobrze zaizoluj rury od wody i powinno być git. Ja w swojej kotłowni nie mam żadnego grzania, bo podłogówkę w tej strefie zakręciłem, zimą tam jest i tak ciepło, bo wali od kotła.
@Iskaryota: okej, czyli piec sam w sobie też jest ciepły. Wcześniej nie było to problemem jak był ekogroszek bo było całkiem ciepło i zastanawiałem się czy piec gazowy też oddaje ciepło. To muszę zaizolować rury (⌐͡■͜ʖ͡■)
@zawek nie oddaje ciepła do pomieszczenia, ale ma ochronę przed zamarzaniem, większość ma zabezpieczenie, gdy temperatura spadnie do 5* uruchamia grzanie aż na powrocie nie będzie +/- 40*
#gaz #piec #ogrzewanie #ogrzewaniegazowe #pytanie
@Iskaryota: za luty zapłaciłem 2.5k