Wpis z mikrobloga

w ramach mojego małego p-------a robię małe wyzwanie, żeby nie używać usług #google przez tydzień.
od gmaila już i tak chciałem odejść, więc najważniejsze rzeczy przerzuciłem na #protonmail, szukam alternatyw dla innych usług, jakieś podpowiedzi od mirków z foliowych czapkach?

na ten moment:

gmail -> proton mail
maps -> openstreetmap(?)
youtube -> brak, może detoks od yt zrobi mi dobrze
tłumacz -> libre translate
wyszukiwarka -> duckduckgo / searx
photos -> jestem w trakcie budowania większego homelaba, w tym NAS na backup zdjęć
przeglądarka -> od zawsze firefox, bez zmian

#it #informatyka #foliarze #prywatnosc
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@lolen: nie no zawsze miałem mini jebla na punkcie prywatności, rzadko udawało mi się faktycznie odciąć od wszystkiego, co mi tę prywatność zabiera, więc teraz chcę sprawdzić jak będzie wyglądał tydzień bez google, jeśli bez problemu to może przedłużę, jak się nie uda to trudno ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@lolen: to Ci tylko zostawię moją rozkminę z którą mierzyłem się jakiś czas temu na temat podobnej akcji

gmail -> proton mail

sam mialę brać proton, ale dla mnie ważniejsze jest bezpieczeństwo niż prywatność, chcę mieć pewność że nikt mi się na kluczową usługę jaką jest poczta nie wbiję i przejmie kont w serwisach, i finalnie padło na gmail (spora większość serwisów zajmujące się security korzystają z gsuit, plus do tego zobacz
  • Odpowiedz