Wpis z mikrobloga

#sharepoint w mojej firmie na środowisku cloudowym powoli zaczyna się temat że 60/90 dni to nie wystarczający okres na przywrócenie plików :| nie rozumiem , ale już nie przekonam nikogo. Jakie polecacie rozwiązania zewnętrzne/firmy by wydłużyć okres restore?
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Konszachty Veeam i backup?
Ja tam moich użytkowników jebię jak bure suki i zawsze mówię, że czas minął i d--a. Mogli myśleć przed usunięciem.

Dobrze radzę. Powołuj się na siłę wyższą i nie przyzwyczajaj ich do specjalnego traktowania albo obejść tematu.

Jak ktoś dostaje młotek to ma wbijać gwoździe, a nie prosić producenta by dokleił jeszcze piłę, bo będzie wygodniej.
Ich wygoda to twoje przyszłe problemy i pretensje "czemu nie ma
  • Odpowiedz
@Tytanowy_Lucjan no tak i masz rację, ale część osób wyżej jest turbo osrana i oni nie kumają tego że ktoś z----ł raz potem drugi raz nie orientując się zawczasu…pracowałem w wielu firmach i 1 raz spotykam się z czymś takim :| - niestety już mówiłem że w tej firmie ludzie są za bardzo rozpieszczeni i chciałbym to przerwać zmienić ale to przeszło jednym uchem haha masakra
  • Odpowiedz
@Konszachty Jeżeli sami nie ogarniają tematu to powiedz, że się nie da i tyle. Niech się nauczą pilnować swoich plików.

Tylko nie daj się w wrobić w tworzenie dysków sieciowych, gdzie będą robić b----l i archiwum. Sam to zawczasu zablokowałem ustawiając skrypt, który kasuje stamtąd wszystkie pliki starsze niż 3 dni i... się z tym pogodzili i przyzwyczaili.

Pamiętaj też, że veeam to licencje, ale również trzeba mieć oddzielną macierz na
  • Odpowiedz
@Konszachty: nie byłem bezpośrednio zaangażowany w projekt disaster recovery, ale Veaam (on-prem, bo jest jeszcze backup as a service) się sprawdził kilka razy w odzyskaniu ważnych maili z Exchange Online (oczywiście "samo zniknęło" :D).
Osobiście zgadzam się z @Tytanowy_Lucjan - zrobisz backup z retencją 6 miesięcy, to i tak później przyjdzie ktoś po pliki usunięte 7 miesięcy temu. Wtedy sypną kasą, wydłużysz retencję do 12 miesięcy, a i tak
  • Odpowiedz
@Konszachty No to tym bardziej powiedz, że się nie da, bo SharePoint ma takie ograniczenia i quj. A jak bardzo im zależy to nich sobie wynajmą firmę co to zaprojektuje, wdroży, zrobi dokumentację i przekaże tobie oraz udzieli wsparcia na rok, a potem przytuli ładny pieniądz za fakturę.

U mnie jakby mogli to by dalej workflow 2010 używali byleby się Java scriptu nie uczyć, ale w pewnym momencie jak był end
  • Odpowiedz
@Tytanowy_Lucjan nie no sp designer 2010/2013 na Old prem nie był taki zły. Nintex na chmurze trochę droższy ale power automate już ok. Java script to trochę samobojstwo jak osoba odpowiedzialna odchodzi itd…
  • Odpowiedz
@Konszachty: W SharePoint masz PÓŁ ROKU na odzyskanie danych. dwa razy po 90 dni - najpierw 1st stage recycle bin, potem second stage recycle bin. Trzeba być wybitnym ignorantem, by przez PÓŁ ROKU się nie zorientować, że brakuje jakiegoś ważnego pliku.
  • Odpowiedz
@jakis_login na online nie ma 93 dni i koniec? Trochę mnie zaskoczyłeś ale raczej nie masz racji. Gdzieś znalazłem info że po 93 dniach możesz z Microsoftem spróbować przez jeszcze 14dni…
  • Odpowiedz
@Konszachty: Racja, 93 dni są na oba i dodatkowo MS może odzyskać dane utracone w okresie 14 dni. Niemniej jednak masz jeszcze opcję typowo cloudową, czyli Microsoft 365 Backup https://adoption.microsoft.com/en-us/microsoft-365-backup/

Wszystko bierze się z archaicznego systemu MS - kiedyś propagowali system subsites i działało to tak, że subsite miał swój recycle bin i site collection miało swój. Teraz masz to opisane jako "second stage", aczkolwiek subsites nadal można robić (tylko
  • Odpowiedz
@jakis_login @Tytanowy_Lucjan fajnie mi doradziliście z tymi backupami. Byc może uda mi się przekonać do rezygnacji - dziękuję. Od tego samego szefa dostałem jednak kolejkę głupie pytanie odnośnie patchingow w SP cloud - mówię że nie ma czegoś takiego że przecież to chmura i wszystko ogarnia Microsoft gościu się zdziwił i powiedział że na bank jakieś są co jakiś czas. W chmurze pracuje może ok 5/6 lat i nic tam
  • Odpowiedz
@Konszachty Jeżeli nawet nie masz praw głównego admina to co oni chcą patchować? Płacicie za usługę i elo.

No chyba, że im się pomyliło z ostatnią wersją on premise 2022, która ma głupią nazwę "SharePoint subscription edition" i będzie miała patche co 6 miesięcy, a teoretycznie wg ms już nigdy nie będzie potrzebna migracja na nowe wersje.

No ale tak samo windows 10 miał być ostatnim Windowsem ( ͡~ ͜
  • Odpowiedz
@Tytanowy_Lucjan nie no normalny cloud ( ͡º ͜ʖ͡º) ale ze jest mocno dziadersko i zacofanie to trochę mi ciężko współpracować tłumaczyć przekonywać. Jestem Global admin co ogarnia i mógłby mi troche pomóc w przekonywaniu akurat jest na dłuższym urlopie stąd ciężej wygrywać mi walkę z idiotami
  • Odpowiedz
@Konszachty: Nie ma nic takiego w SP Online. Microsoft coś wprowadza, dostajesz maila z informacjami (jeśli masz odpowiedni poziom uprawnień) i już :) Z reguły jednak jest tak, że zmiany i nowości wprowadzane są systematycznie i mogą pojawić się na Twoim tenancie z pewnym opóźnieniem.
  • Odpowiedz
@Tytanowy_Lucjan: znaczy wiesz, MS ma w ofercie Windows 365, czyli usługę dostępu do Windowsa z poziomu np. terminala. Wszystko w cloudzie. Póki co oferta skierowana jest wyłącznie do biznesu (bo jest absurdalnie droga), ale wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że kiedyś będą chcieli spróbować z wersją subskrypcyjną dla "kowalskiego". Tylko jak to zrobią... ciężko powiedzieć. Może dla zastosowań typowo domowych będzie to miało jakiś podstawowy sens, ale zaawansowany
  • Odpowiedz