Wpis z mikrobloga

W 2019 dostałem wraz z żoną darowizne w postaci mieszkania od jej rodziców. Obecnie jestem na etapie sprzedaży tego mieszkania mam kupca oraz w między czasie kupiłem od dewelopera nowe na kredyt. Oba przeniesienia własności (nowe i stare mieszkanie) przypadną na sierpień. Brakuje mi parę miesięcy by być zwolniony z podatku od sprzedaży. Czy mam możliwość w tej sytuacji podpiąć się o ulgę mieszkaniową i być zwolniony z podatku jeżeli pozyskane pieniądze ze sprzedaży starego mieszkania przeznaczyłbym na nadpłatę kredytu? Przerabiał ktoś podobny temat?

#podatki #nieruchomosci #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Tak sprzedaż działki celem budowy w trakcie budowy. Normalnie trzymaj faktury i rachunki za wykończenia oraz polecenia spłaty a rozliczysz na koniec roku wraz z pitem tylko musisz zgłosić zbycie nierucha. Spytaj dokładnie jak to ma wyglądać swojej księgowej.
  • Odpowiedz
@morrph: aby skorzystac z ulgi podatkowej, musisz przeznaczyc calosc srodkow ze sprzedazy na wlasne cele mieszkaniowe - a splata kredytu (lub nadplata) sie na to lapie. Ale potraktuj to jako 99% pewna informacje i dla swietego spokoju skonsultuj case z US, bo kazdy przypadek moze byc inny, a my nie znamy wszystkich faktów :)
  • Odpowiedz
  • 0
@morrph: jak to ogarnęliście żeby podatków nie płacić? Najpierw teściowie podarowali córce i po miesiącu żona Tobie połowę mieszkania czy jak to się ogarnia?
  • Odpowiedz
  • 0
@Ma1: Za jednym razem podarowali nam obu, żona była w pierwszej linii a ja mam adnotacje w akcie, że nie mogę sprzedać w ciągu 5 lat mieszkania. Nie płaciliśmy podatku.
  • Odpowiedz